143 ember halt meg egy nap alatt, 4926 új fertőzött a statisztikában

2021. március 16. – 09:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 4926 (az előző napihoz képest –2780)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 143 (az előző napihoz képest +12)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 9844 (az előző napihoz képest +544)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1067 (az előző napihoz képest +59)
  • Első dózissal oltottak száma: 1 347 073 (az előző napihoz képest +12 478)
  • Ebből második dózissal is beoltottak száma: 399 505 (az előző napihoz képest +543)

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 356 679 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 155 217 főre emelkedett, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Miközben 544-gyel nőtt a kórházban ápoltak, és 59-cel a lélegeztetőgépen lévők száma március 15-én, az ünnepnapon beadott oltások száma igen kevés (összesen 13 021), holott korábban azt mondta a kormányzat, hogy mindennap, nemzeti ünnepen és húsvétkor is oltani fognak. Sőt, a házi orvosokat nemcsak jutalmazással biztatják erre, hanem büntetéseket is kilátásba helyeztek, ha ezt a munkát nem végzik el.

Orbán Viktor az elmaradt, múlt pénteki interjúját vasárnap pótolta be a Kossuth rádióban, ahol azt mondta, veszélyeztetettségük miatt a regisztrált idősek oltása van elöl a sorban. A kormányfő a vasárnap reggeli rádiónyilatkozatában azt is mondta: a jövő hét lesz a járvány legnehezebb hete. Úgy fogalmazott: „a hajnal előtti legsötétebb pillanatait éljük át”, de szerinte megvagyunk, nem kell külföldről kérni segítséget kórházi ellátásban, sőt, mi fogunk tudni segíteni másoknak.

A Magyar Orvosi Kamara vasárnap közleményt adott ki, amiben azt írták: a magyar egészségügy az elmúlt ötven év legkritikusabb, legnagyobb leterheltséggel járó napjait éli. Úgy fogalmaztak:

a járványhelyzet kritikus, az egészségügyi ellátórendszer kapacitása bármikor elérheti a határait, a nyugodt, biztonságos életünkhöz pedig csak úgy térhetünk vissza, ha mindenki beoltatja magát.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályának vezetője vasárnap a közmédiának azt mondta, hogy az országban mindenhol terjed a vírus, Budapest és Pest megye a legérintettebb. Folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi adatokat, és akár olyan döntések is születhetnek, hogy megyénként, régiónként eltérő járványügyi intézkedéseket vezetnek be. Ez nem lenne példa nélküli, hasonlót szoktak alkalmazni Olaszországban is, ahol hétfőtől szigorító intézkedéseket vezetnek be, a vörös zónákban mozogni is alig lehet majd.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Több országban, így Németországban, Írországban, Hollandiában, Dániában, Olaszországban és Bulgáriában is felfüggesztették az AstraZeneca vakcinájával való oltásokat, miután annak beadása után néhány embernél súlyos vérrögképződés lépett fel. A gyártó vasárnap újabb közleményt adott ki, melyben ismét leszögezte, hogy az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beadott több mint 17 millió adag oltás gondos biztonsági vizsgálata semmiféle olyan bizonyítékkal nem szolgált, amely a tüdőembólia, a mélyvénás trombózis vagy a normálistól eltérő trombocitaszám kialakulásának megnövekedett kockázatára utalna. A WHO ugyancsak azon az állásponton van, hogy nem indokolja semmi az AstraZeneca-vakcinával való oltások leállítását.

A világon 120 191 872 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 660 213, a gyógyultaké 68 177 913 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 29 494 537 fertőzött volt eddig a napig, és 535 609-en haltak meg. Amerikát Brazília, India, Oroszország és az Egyesült Királyság követi a legfertőzöttebb országok listáján.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!