Orbán: A jövő hét lesz a járvány legnehezebb hete

2021. március 14. – 07:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor vasárnap reggel interjút adott a Kossuth rádióban, ahol a járvány kezelésének helyzetéről is beszélt. Elmondta, 13 millió embernek elég nyugati vakcinát rendelt a kormány, és mivel „láttam már novemberben hogy baj lesz”, rendeltünk 3,5 millió embernek elegendő keleti vakcinát is. Hozzátette, az orosz és a kínai nagyjából időben érkezik, sőt a kínai néha még hamarabb is, a nyugati pedig vagy nem érkezik, vagy csak nagyon lassan.

A 16 és fél millió emberre elegendő megrendelt vakcina oka: arra is föl kellett készülni, hátha a határon túl nem lesz elég vakcina, de minden magyart be kell oltani.

„Mi magyarok kezdünk kiegyenesedni, 3 millió fölé ment a regisztrálók száma” – fogalmazott a miniszterelnök, és az újonnan regisztráltak között nagy arányban vannak a 60 év felettiek.

Arról is beszélt, azt a kérdést kellett megoldani, hogy a regisztrálás idősorrendjében oltunk kortól függetlenül, vagy a később regisztráló időseket a fiatalok elé engedjük. Végül az utóbbit választották:

a később regisztráló idősebbeket előre veszik a sorrendben.

A kórházi ágyakat illetően Orbán azt mondta, ma megy meghallgatni a kórház-igazgatókat, mennyire készültek fel a következő hétre,

ami várhatóan a legnehezebb hét lesz.

„A hajnal előtti legsötétebb pillanatait éljük át” – fogalmazott Orbán, aki szerint megvagyunk, nem kell külföldről kérni segítséget kórházi ellátásban, sőt, mi fogunk tudni segíteni másoknak.

Vakcinák támadása mögötti pénzügyi okok

Orbán az orosz és kínai vakcinaszerződések nyilvánossága kapcsán arról beszélt, hogy mi megtehettük ezt, mert nincs a szerződésekben olyan passzus, ami nem nyilvános üzleti adattá tette volna. Míg Brüsszel ezzel szenved, hogy nem tudja nyilvánosságra hozni azokat, szerinte hiba volt ilyen szerződéseket kötniük, miközben pontosan lehetett előre tudni, hogy vita lesz a vakcinák körül, és

a vitában csak a nyilvánosság segít

– fogalmazott Orbán, aki szerint így a „brüsszeli bürokraták” nem tudják megvédeni magukat.

Arról a vitáról pedig, hogy melyik vakcina mennyire drága, Orbán azt mondta, a kormány akár a keleti vakcinákért fizetett árnál nagyobbat is hajlandó lenne fizetni, ha azzal vakcinához juthatnánk, és életeket menthetnénk.

Orbán szerint most az lesz az általános, hogy a legtöbb vakcinafajtát valahol a világban meg fogják támadni – példaként említette az AstraZeneca esetét –, és szerinte

erős lehet a gyanú, hogy az ilyen támadások mögött mindig vannak pénzügyi okok.

Szerinte előre lehetett tudni, hogy a gyógyszergyárak versenyezni fognak, és visszatérve az uniós szerződések nyilvánosságára: Orbán szerint Brüsszel most nem tudja felmutatni a szerződéseket, nem tudják magukat megvédeni; a gyógyszergyártók egymás elleni harcának vannak kiszolgáltatva.

Orbán szerint a baloldal oltásellenes kampányt folytat, és a járvánnyal párhuzamosan ezzel is küzd a kormány, de szóba került egy oltásokat megtagadó háziorvos kapcsán az egészségügyben esetleg fellelhető oltásellenesség is. Orbán úgy fogalmazott

az oltásellenes kampányt a baloldalnak és az eszement orvosoknak is abba kell hagyni,

és hozzátette, az első és legfontosabb most, hogy bárhol él az ember, hozzájuthasson, megkaphassa a vakcinát.

Saját vakcinagyártás

Orbán szerint hosszútávon úgy kell gondolkodni, hogy nem kerülhetünk még egyszer ilyen helyzetbe. Az első körben nem volt saját maszkgyárunk, kesztyűgyárunk, lélegeztetőgép-gyárunk, de ezeket megoldottuk. Most az a probléma, hogy nincs vakcinagyárunk, vakcinánk, ezért ezen dolgozunk.

Most magyar tudósok fejlesztenek vakcinát, ami egy hosszabb folyamat, de el kell végezni, mert szeretnénk ha lenne saját vakcinánk, hiszen a járványok korát éljük, fogalmazott Orbán.

Plusz gyártókapacitásra is szükség van: most fog épülni egy nagy gyár Debrecenben, és ezzel párhuzamosan Izraellel közösen építünk egyet Izraelben is.

egy év múlva önellátóak leszünk

– mondta Orbán.

Az újranyitás kérdéséről a miniszterelnök azt mondta, nagyon kevesen gondolták novemberben, hogy nem lesz elég a második hullámot megállítani, jön harmadik. A vírus is védekezik, ezért újabb és újabb mutánsokat állít elő. A nagy kérdés, hogy a most kifejlesztett vakcinák jók lesznek-e a mutánsok ellen. Ha igen, hamar tudunk nyitni, ha nem, akkor más a helyzet.

Az eddig a tapasztalatok azt mutatják, hogy a Magyarországon elérhető 5 fajta vakcina minden eddig megismert mutációra jó választ ad, azzal szemben megvédenek. Ha ebből indulunk ki, akkor már csak néhány hetet kell kibírni, mondta.

A miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjúja azért maradt el, mert Orbán Viktor Jeruzsálembe látogatott., ahol Benjámin Netanjahu izraeli és Andrej Babiš cseh kormányfővel tárgyalt.

Orbán Viktor több mint egy évtizede csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth Rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!