Orbán: Magyarország csatlakozik az izraeli kezdeményezéshez a „zöld” oltási igazolványról

2021. március 11. – 19:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-világjárvány elleni védekezés volt a középpontjában Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökök csütörtöki jeruzsálemi megbeszélésének, adta hírül az MTI. A magyar kormányfő a tanácskozást követően az állami hírügynökségnek elmondta: Netanjahuval megállapodtak abban, hogy Magyarország csatlakozik az Izrael által előterjesztett nemzetközi kezdeményezéshez az oltást igazoló „zöld igazolványról”.

Izraelben március 11-re a lakosság 54,5 százaléka megkapta a Pfizer–BioNTech vakcinájából az első oltást, de a Haaretz legfrissebb adatai szerint már 43 százalékon van a másodszor oltottak aránya is. Izrael ezért március elején már ott tartott, hogy az oltásigazolással, az úgynevezett „zöld igazolvánnyal” rendelkezők ismét normális mederben élhetik a hétköznapokat. A vakcináláskor Netanjahu azt jelentette be, hogy a második oltás után két héttel kaphatják meg a beoltottak az igazolványt, amivel mentesülnek a karanténkötelezettség alól, továbbá látogathatják a nyilvános rendezvényeket és az éttermeket. Az igazolvány, amelyet appként is le lehet tölteni okoseszközökre, azt is bizonyítja, ha valaki már igazoltan átesett a koronavíruson, és abból felgyógyult.

Az igazolvánnyal kapcsolatban jogvédő szervezetek aggályokat is megfogalmaztak. A Technology Review egy március eleji cikkében Orr Dunkelmann, a haifai egyetem informatika professzora arról beszél, hogy a nyílt forráskódú alkalmazás egy elavult titkosítási megoldást használ, ráadásul a zöld igazolványban olyan adatok is szerepelnek – például az, hogy egy adott személy mikor épült fel a Covidból vagy mikor kapott vakcinát –, amik az ellenőrzés szempontjából nem fontosak.

Jan Babis, Benjámin Netanjahu és Orbán Viktor a jeruzsálemi tanácskozás után – Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
Jan Babis, Benjámin Netanjahu és Orbán Viktor a jeruzsálemi tanácskozás után – Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Orbán Viktor a jeruzsálemi tanácskozás után arról is beszélt: cseh kollégájával együtt azért utazott Izraelbe, hogy megértse, hogyan vált az ország „a világjárvány elleni harc világbajnokává”, és hogyan követheti a példáját Magyarország. Hazánkban az első oltást megkapottak száma 1,1 millió fölött van, arányuk jócskán meghaladja az uniós átlagot – az oltási programot a Die Welt dicsérte is, de a Politico szerint a megszerzett vakcinamennyiség beadását tekintve nem állunk jól –, ami azonban így is csak valamivel több mint 10%, de a második oltásban mindössze 327 ezren részesültek, ami alig több 3%-nál.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy „a hatékony politikai irányítás a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem sikerének előfeltétele, ez az izraeli lecke”. A világ tele van bizonytalansággal, és sokan azt állítják, hogy a pandémiák korszaka vár ránk a jövőben, tette hozzá.

Az izraeli és a magyar kormány támogatott egy izraeli befektetést, amelynek célja, hogy lélegeztetőgépeket gyártson Magyarország területén, idézte fel Orbán (Szijjártó Péter szintén csütörtökön jelentette be, hogy ugyanez a cég koronavírusteszteket is fog gyártani).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!