Jön a szigorítás Olaszországban, a vörös zónákban mozogni is alig lehet majd

2021. március 14. – 12:55

frissítve

Jön a szigorítás Olaszországban, a vörös zónákban mozogni is alig lehet majd
Fotó: Andrea Ronchini/NurPhoto/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Március 15-től vezetnek be szigorító intézkedéseket a koronavírus-járvány miatt Olaszország egész területén, előreláthatóan 15 napra, ezeket Roberto Speranza egészségügyi miniszter rendelte el a járványadatokra hivatkozva, írja a La Repubblica.

Olaszország egész területe, Szardínián kívül narancssárga és vörös zónákra oszlik, a korábbiakhoz képest a vörös zónába került át Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lazio, Lombardia, Marche, Piemonte, Puglia, Veneto és Trento, minden más tartomány pedig narancssárga marad. Bolzano átkerül a narancssárga zónába a napi adatok javulása miatt.

A karácsonyi korlátozásokhoz képest lesznek változások. A vörös zónákban például tilos lesz a családlátogatás a háromnapos húsvét kivételével, a narancssárga zónákban bezárnak az éttermek és a bárok, ezek kizárólag elvitelre, vagy házhozszállítással működhetnek.

Iskolák látogatása

A narancssárga zónába eső tartományokban az óvodáktól a középiskolákig látogathatók az intézmények, a felsőoktatásban a tanulók 50-75% arányban, cserélődve látogathatják az intézményeket, a többi hallgató online oktatásban vesz majd részt. Egyes településeken az önkormányzatok felülírhatják ezeket az intézkedéseket, ha fertőzöttség meghaladja 100 000 főre eső 250 fertőzöttet. Gócpontok kialakulása esetében bezárathatják az iskolákat.

A vörös zónákban minden intézmény látogatása tilos, az oktatás minden esetben online folyik, a fogyatékossággal élő tanulók kivételével.

Éttermek, bárok látogatása

Mindkét zóna esetében tilos a vendéglátóhelyek nyitvatartása. Elvitelre és házhozszállításra nyitva lehetnek az éttermek este 10-ig (kivéve azokat a helyeket, ahol nincs konyha, ezek csak este 6-ig).

Lakóhely elhagyása, családlátogatás

A narancssárga zónába esők egy nap egyszer hagyhatják el az otthonukat reggel 5 és este 10 óra között látogatási céllal, ezt is csak saját településükön belül. Húsvétkor viszont szabad a régión belül is utazni ismerősök és családlátogatás céljából, ugyanezekkel a feltételekkel. Ezzel ellentétben a vörös zónákban tilos a lakóhely elhagyása, ha az illetőnek nincs igazolása arról, hogy egészségügyi okokból, munka miatt, vagy egyébb sürgős ok miatt hagyná el a lakhelyét. A családlátogatás sem megengedett a háromnapos húsvét kivételével, amikor legfeljebb két felnőtt, két 14 éven aluli kiskorúval hagyhatja el egy nap egyszer a lakóhelyét, ezt viszont akár régión belül is megteheti.

Második otthonok látogatása

Olaszországban látogathatják második otthonaikat, akár családostul is, zónától függetlenül azok, akiknek január 15-e előtti szerződésük van arról, hogy bérlői vagy tulajdonosai az adott ingatlannak. Ezt bizonyos régiókban tiltják, van, ahol minden ott tartózkodónak igazolnia kell, hogy tulajdonos, vagy a tulajdonos családjához tartozik, különben nem tartózkodhat a helyen.

Mi a helyzet a sporttal?

A narancssárga zónákban, saját településén bárki sportolhat szabadtéren, szabadtéri sportközpontokban, ha tartja a kétméteres távolságot. Az uszodák és edzőtermek továbbra is zárva tartanak. A vörös zónára is ugyanezek a szabályok érvényesek, viszont ezeken a helyeken a szabadtéri sportközpontok is zárva tartanak.

Boltok, szépségszalonok, fodrászok

Az üzletek nyitva tarthatnak a narancssárga zónákban, hétvégére viszont bezárják a bevásárlóközpontokat, csak az élelmiszerüzletek és az alapvető szükségletekhez fontos üzletek maradhatnak nyitva. A mozik, színházak és kulturális helyek zárva tartanak.

A vörös zónákban az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, újságárusok, könyvesboltok, dohányboltok, háztartási cikkeket árusító üzletek, illatszerüzletek, kozmetikumokat, fémárukat, számítógépes cikkeket árusító üzletek, szerelők, mosodák és állatgondozáshoz szükséges termékeket áruló üzletek lehetnek nyitva. A fodrászatoknak és szépségszalonoknak viszont be kell zárniuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!