8863 új fertőzött van, 1005-en vannak lélegeztetőgépen, meghalt 162 ember

Legfontosabb

2021. március 14. – 08:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 8863 (a tegnapi 9444 volt)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 162 (a tegnapi 161 volt)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 8764 (az előző napihoz képest – 133)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1005 (az előző napihoz képest +16)
  • Első dózissal oltottak száma: 1 319 266 (az előző napihoz képest +25 852)
  • Ebből második dózissal is beoltottak száma: 392 703 (az előző napihoz képest +15 360)

A koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap szerint a gyógyultak száma 351 891-ra emelkedett, az aktív fertőzöttek száma pedig 147 647 főre. Az elmúlt 24 órában 42 308 tesztet végeztek.

A világon 119 514 606 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 648 143, a gyógyultaké 67 650 283 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap arról beszélt, hogy veszélyeztetettségük miatt a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A háziorvosok ehhez AstraZenecát kaptak ezen a héten, a kórházi oltópontokon pedig Szputnyikkal és Pfizerrel oltanak. A kormányfő a vasárnap reggeli rádiónyilatkozatában azt mondta: a jövő hét lesz a járvány legnehezebb hete.

Rendkívül nehéz megbecsülni azt, hogy mikorra várható a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsa, és mikor kezdenek csökkenni az esetszámok – nyilatkozta Szlávik János szombaton a közmédiának.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa arról beszélt, hogy jóval nagyobb ütemben emelkedik a fertőzöttek száma most, mint az első és a második hullám idején: sokkal többen kerülnek kórházba, intenzív osztályra, az utóbbi napokban stabilan magas az újonnan regisztrált betegek száma. Ezek az adatok szerinte azt vetítik előre, hogy a harmadik hullám súlyosabb lesz, mint az előzőek voltak.

Magyarországon most a koronavírus brit mutációja a domináns, amely sokkal fertőzőbb, a fiatalokat is megbetegíti, súlyosabb klinikai tüneteket okozhat és többen halhatnak bele a fertőzésbe, mondta Szlávik, aki szerint

egyre gyakoribb hogy olyan fiatalok kerülnek kórházba, akiknek nincsen alapbetegségük.

Szlávik szerint a jelenlegi átoltottsági helyzet még nem elegendő ahhoz, hogy a járványt érdemben befolyásolja. Azt mondta, néhány hétre még szükség van a 2-3 milliós átoltottság eléréséhez, ami már egy kicsit befolyásolhatja a járvány lefolyását, a járvány megállításához azonban a lakosság 60-70 százalékát kell beoltani.

Javult a magyar oltási hatékonyság, de még mindig a mezőny vége felé vagyunk. Sok a vakcinánk, és a lakosság átoltottságában az élmezőnybe is tartozunk, de továbbra is kevés másik európai országban állnak a vakcinák olyan arányban a raktárban, mint Magyarországon.

Néhány hetes csecsemők is kerültek kórházba a harmadik hullámban. A Heim Pál Gyermekkórházban megháromszorozódott a betegek száma, egyre fiatalabban kerülnek hozzájuk, és a tüneteik is súlyosabbak, mint korábban.

EU-csúcsot hívna össze öt tagállam a vakcinák aránytalan elosztása miatt. Ausztria, Csehország, Szlovénia, Bulgária és Lettország Ursula von der Leyennek és az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek írt levelet az ügy érdekében.

Szombaton olvasóink jelezték, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban nagy tömegben kénytelenek várakozni az oltásra érkezők. Megnéztük, mennyire súlyos a helyzet. Érkezésünkkor kétszáz, többnyire idős ember várakozott, később valamelyest javult a helyzet, de így is sokat kellett várni. Korábban kérdeztük a kormányt, terveznek-e stadionokban oltani, hogy ne legyen zsúfoltság, de érdemi választ nem kaptunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!