EU-csúcsot hívna össze öt tagállam a vakcinák aránytalan elosztása miatt

2021. március 13. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

EU-csúcsot hívna össze öt uniós tagállam, mert szerintük aránytalan a koronavírus elleni vakcina elosztása az tagállamok között – közölte az MTI.

Az öt tagállam Ausztria, Csehország, Szlovénia, Bulgária és Lettország az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek és az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek írt levelet. Ebben arra kérték őket, hogy az országok állam- és kormányfői soron kívüli csúcstalálkozón vitassák meg az oltóanyag elosztásának kérdéskörét, hogy az átoltottság mértéke minden tagállamban elérje a második negyedév végére kitűzött célt.

Szerintük ha az EU nem változtat a vakcinaelosztás jelenlegi rendszerén, nyárra óriási aránytalanságok lesznek a tagállamok között az oltóanyaggal való ellátottságban.

Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken a nyilvánosság előtt panaszkodott amiatt, hogy egyes EU-tagállamok a gyógyszergyártókkal kötött „titkos szerződések” révén a többieknél lényegesen több vakcinához jutnak. Előzőleg a huszonhetek megállapodtak arról, hogy a lakosságszám arányában osztják szét az EU által lekötött és megrendelt oltóanyagokat. Az osztrák kormányfő által példaként megnevezett Hollandia visszautasította a vádat, állításuk szerint nem szereztek be pótlólag oltóanyagot az EU által aláírt megállapodásokon kívül.

Március elején Ausztria és Csehország soron kívül kapott száz-százezer Pfizer-BioNTech vakcinát az Európai Unió többi tagállamától.

Az uniós megállapodás szerint ha az EU területére behozott vakcinamennyiség arányos elosztása után egyes tagállamok jelzik, hogy nem tudják vagy nem óhajtják felhasználni az éppen rendelkezésre álló készletet, akkor egy másik tagállam felhasználhatja az így felszabaduló mennyiséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!