Szlávik: Még nem lehet tudni, mikor tetőzik a harmadik hullám

2021. március 13. – 14:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívül nehéz megbecsülni azt, hogy mikorra várható a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsa, és mikor kezdenek csökkenni az esetszámok – nyilatkozta Szlávik János szombaton az MTI szerint a közmédiának.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa arról beszélt, hogy jóval nagyobb ütemben emelkedik a fertőzöttek száma most, mint az első és a második hullám idején: sokkal többen kerülnek kórházba, intenzív osztályra, az utóbbi napokban stabilan magas az újonnan regisztrált betegek száma.

Ezek az adatok szerinte azt vetítik előre, hogy a harmadik hullám súlyosabb lesz, mint az előzőek voltak.

Magyarországon most a koronavírus brit mutációja a domináns, amely sokkal fertőzőbb, a fiatalokat is megbetegíti, súlyosabb klinikai tüneteket okozhat és többen halhatnak bele a fertőzésbe, mondta Szlávik, aki szerint

egyre gyakoribb hogy olyan fiatalok kerülnek kórházba, akiknek nincsen alapbetegségük.

Az infektológus beszélt egy új, úgynevezett monoklonális antitest terápiás módszerről is, amelyet Magyarországon több mint 40 betegnél alkalmaztak már. Ezt a terápiát olyanok kaphatják, akik még a fertőzés korai stádiumában járnak, de arra lehet számítani, hogy a betegség súlyosbodni fog náluk a meglévő alapbetegségük miatt. Ezek a betegek egy egyórás intravénás antitestterápiát kaphatnak, amivel Szlávik szerint meg lehet akadályozni, hogy kórházba kerüljenek.

A jelenlegi átoltottsági helyzet még nem elegendő ahhoz, hogy a járványt érdemben befolyásolja Szlávik szerint. Azt mondta, még néhány hétre van szükség a 2-3 milliós átoltottság eléréséhez, ami már egy kicsit befolyásolhatja a járvány lefolyását, a járvány megállításához azonban a lakosság 60-70 százalékát kell beoltani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!