Most már Putyin is bátran reklámozza az orosz vakcinákat

2021. március 1. – 14:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Tesztelések bizonyítják, hogy az orosz vakcinák hatékonyak az új koronavírus új mutációival szemben is” – idézte az MTI Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki a Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) vezetőjével, Veronyika Szkvorcovával találkozott.

„Azt a jelentést kaptam, hogy a meglévő vakcináink hatékonyan működnek azok ellen a változatok ellen, amelyek Európát, de nemcsak Európát ma annyira megijesztik. Ezeknek a vakcináknak a tesztelése a vírus ellen azt mutatja, hogy az oltóanyagaink hatékonyak ezen változatok ellen” – mondta Putyin. Korábban azt mondta, hogy nem akar „majomkodni”, nem kamerák előtt oltatja be magát, legkorábban nyár végén vagy ősz elején.

Szkvorcova elmondta, hogy az FMBA március közepére fejezi be a Mir-19 elnevezésű, „közvetlen hatású koronavírus elleni készítmény” tesztelésének első, az év elején megkezdett fázisát. A volt egészségügyi miniszter szerint egy újonnan szabadalmaztatott molekuláról van szó, amelynek nincsenek analógjai, és „mivel be kell bizonyítani, hogy biztonságos az emberekre nézve”, a tesztelés különösen nagy gonddal folyik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök – Fotó: Reuters/Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin
Vlagyimir Putyin orosz elnök – Fotó: Reuters/Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin


Szkvorcova elmondta azt is, hogy az általa irányított ügynökség a járvány ideje alatt az új koronavírus 3500-féle mutációját mutatta ki Oroszországban. Közölte, hogy hét változat kivételével, amelyeknek az elterjedése meghaladja az 5 százalékot a lakosság körében, ezek gyakorlatilag mind mononukleotid és semleges jellegűek, aminek nincs jelentősége a betegség lefolyása szempontjából.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Oroszország „nagyon érzékenyen” és „felelős módon” reagál a külföldtől érkező vakcinakérelmekre, de, mint mondta, a gyártási kapacitások hiánya nem teszi lehetővé valamennyi teljesítését. Peszkov így reagált Miloš Zeman cseh államfő levelére, amelyben Szputnyik V csehországi szállítását kérte Putyintól.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a gyártás felfutóban van, és a lehetőségek mérlegelése az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) hatáskörébe tartozik.

Korábban írtuk, hogy az orosz vakcina a koronavírus brit és dél-afrikai variánsa ellen is hatásos, ha beadnak egy harmadik, emlékeztető oltást.

A Szputnyik V-t január 20-án engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), mint később kiderült, annak ellenére, hogy a hatóság által felkért szakértők problémákat fogalmaztak meg a vakcinával szemben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter két nappal később Moszkvából be is jelentette, hogy aláírták a szerződést a vakcina beszerzéséről, a megállapodás értelmében kétmillió adag, azaz egymillió embernek elegendő oltás fog az országba érkezni a következő hónapokban. A vakcina engedélyezésig vezető kalandos magyarországi történetét ebben a cikkben foglaltuk össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!