A gyártó szerint a dél-afrikai mutáns ellen is hatásos a Szputnyik V

2021. február 27. – 18:25

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus brit és dél-afrikai variánsai ellen is hatásos az orosz vakcina, ha beadnak egy harmadik, emlékeztető oltást, állítja az orosz vakcina gyártója, a Gamaleja Kutatóintézet igazgatóhelyettese.

A gyártó szerint a vektorral szemben kialakult antitestek száma már 56 nappal az oltás után jelentősen csökkent. Vlagyimir Putyin orosz elnök még januárban rendelt el vizsgálatot arra, mennyire hatásos az orosz vakcina a variánsokkal szemben, de annak részletes eredményeit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, írja a Retuers.

A dél-afrikai variáns korábban jelentős ellenállást mutatott az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinával szemben is. A Pfizer–BioNTech és a Moderna pedig arra jutott, az oltóanyagok hatására jóval kevesebb antitest termelődik a dél-afrikai variáns ellen, de azt nem tudják még, hogy ez a hatásosságot is jelentősen rontja-e, mert még nem világos, hogy ehhez mennyi antitestre van szükség. Ennek ellenére inkább azt valószínűsítik, hogy a kevesebb antitest ellenére is elég magas védelmet nyújt a vakcinájuk.

Az AstraZeneca szerint ha szükséges, idén őszre már le tudnak tenni az asztalra egy módosított vakcinát a dél-afrikai variáns ellen. A Novavax már be is jelentette, hogy kifejezetten erre a variánsra is elkezdik a vakcinafejlesztést. A Pfizer és a Moderna is vizsgálja, lehetne-e egy újabb adaggal növelni a vakcina által a variáns ellenében kiváltott immunválasz erejét és tartósságát. A vakcinák hatásosságáról és arról, mi van akkor, ha a vírus túljár a vakcinák eszén, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!