A Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinája is hatásos a brit variánssal szemben

2021. február 18. – 20:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívül hatásos a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinája is a koronavírus nemrégiben Angliában azonosított új variánsával szemben, de az még kérdéses, hogy mennyire hatásos a dél-afrikai variánssal szemben, írta kutatása eredményeiben a New England Journal of Medicine egészségügyi szaklap.

A kutatásban azt állapították meg, hogy az oltóanyagok hatására jóval kevesebb antitest termelődik a dél-afrikai variáns ellen, de azt nem tudják még, hogy ez a hatásosságot is jelentősen rontja-e, mert még nem világos, hogy ehhez mennyi antitestre van szükség. Ennek ellenére inkább azt valószínűsítik, hogy a kevesebb antitest ellenére is elég magas védelmet nyújt a vakcinájuk, írja a Reuters.

A dél-afrikai variáns ugyanakkor korábban jelentős ellenállást mutatott az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinával szemben is.

Januárban maguk a Pfizer–BioNTech vállalatok azt állították, vakcinájuk véd a dél-afrikai variáns ellen is.

A Pfizer és a BioNTech terméke az első oltás a koronavírus ellen, amire forgalmazási engedélyt adtak ki az Európai Unióban. Tavaly december vége óta használják. A brit és a dél-afrikai vírusváltozatok január elején bukkantak fel.

Az AstraZeneca szerint ha szükséges, idén őszre már le tudnak tenni az asztalra egy módosított vakcinát a dél-afrikai variáns ellen. A Novavax már be is jelentette, hogy kifejezetten erre a variánsra is elkezdik a vakcinafejlesztést. A Pfizer és a Moderna is vizsgálja, lehetne-e egy újabb adaggal növelni a vakcina által a variáns ellenében kiváltott immunválasz erejét és tartósságát. A vakcinák hatásosságáról és arról, mi van akkor, ha a vírus túljár a vakcinák eszén, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!