A Pfizer-BioNTech szerint a brit és a dél-afrikai variáns ellen is véd a vakcinájuk

2021. január 28. – 11:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbiaknál fertőzőképesebb, Nagy-Britanniában és Dél-Afrikában azonosított vírusváltozatokkal szemben is védelmet biztosít a Pfizer-BioNTech közös vakcinája – írja az MTI a két társaság megbízásából végzett első kutatás eredményeire hivatkozva.

Az amerikai gyógyszeripari nagyvállalat és a német biotechnológiai vállalkozás szerint szerdán New Yorkban és a németországi Mainzban kiadott közleménye szerint a vakcinával beoltott személyektől vett mintákkal végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az oltóanyag beindítja a Nagy-Britanniában és a Dél-Afrikában felbukkant vírusváltozatokat semlegesítő antitestek termelődését.

Az eredmények ugyan „bátorítók” és nem jelzik, hogy szükség lenne új vakcinára, mégis felkészülnek arra az eshetőségre, hogy megjelenik egy mutáció, amellyel szemben nem hatékony az oltás – áll a közleményben, amely szerint a BioNTech fejlesztési platformja kellően rugalmas új vakcinaváltozatok kidolgozásához.

Hozzátették, hogy a Texasi Egyetem egészségügyi karán (UTMB) végzett vizsgálatok eredményei szakmai ellenőrzés előtt állnak, így egyelőre egy úgynevezett preprint – szakmai lektorálást követő publikációra váró – biológiai tanulmányok közlésére szolgáló portálon, a biorxiv.org címen elérhető oldalon jelentek meg. Ennek a vizsgálatnak a legelső eredményeit már korábban kiadták, akkor még jóval bizonytalanabb volt a következtetés, de az eredmény hasonló volt, mint most.

A Pfizer és a BioNTech terméke az első oltás a SARS-CoV-2 ellen, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az Európai Unióban. Tavaly december vége óta használják. A brit és a dél-afrikai vírusváltozatok január elején bukkantak fel.