Putyin nem akar majomkodni, nem kamerák előtt oltatja be magát

2021. február 11. – 20:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyár végén vagy ősz elején oltathatja be magát a Covid-19 ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki addigra már sok utazást tervez, jelentette be online kiadásában a Kommerszant gazdasági napilap. A lap szerint Putyin arról beszélt, hogy nem akar „majomkodni”, ezért nem akarja kamerák előtt beoltatni magát.

Az elnök több mint harminc orosz főszerkesztővel tartott online megbeszélésén azzal magyarázta, hogy nem oltatta be magát egyelőre, hogy saját, az influenza és a pneumococcus elleni injekciót is tartalmazó oltási terve van, ezért az új koronavírus elleni oltást megelőzően konzultálnia kell majd az orvosaival. Azt megint kijelentette, hogy szerinte a Szputnyik V a világ legjobb vakcinája. Így viszont továbbra is fennmarad majd az a rendszer, hogy két hétig karanténba kell vonulnia annak, aki személyesen akar Putyinnal találkozni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságírók kérdéseire válaszolva azt hangoztatta, hogy a mézesmadzag és furkósbot taktikája nem alkalmazható az oltási hajlandóság ösztönzésére. Szerinte az embereknek egyszerűen el kell magyarázni, hogy érdekükben áll az egészségük és a biztonságuk szempontjából a védőoltás beadatása.

Gyenyisz Logunov, az első orosz vakcinát, a Szputnyik V-t kidolgozó Gamaleja Intézet tudományos igazgatóhelyettese egy szerdai moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy Oroszországban eddig 2,2 millió embert oltottak be a Covid-19 ellen, írja az MTI. A védőoltás mindkét adagját több mint 1,7 millió ember kapta meg.

Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 15 038-cal 4 027 748-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 410 639-re csökkent, a halálos áldozatoké pedig 553-mal 78 687-re, a gyógyultaké 21 961-tel 3 538 422-re emelkedett.

A Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinája után a Szputnyik V a negyedik, amelyik zöld utat kapott, és indulhat vele az oltás Magyarországon. A Szputnyik V-t január 20-án engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), mint később kiderült, annak ellenére, hogy a hatóság által felkért szakértők problémákat fogalmaztak meg a vakcinával szemben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter két nappal később Moszkvából be is jelentette, hogy aláírták a szerződést a vakcina beszerzéséről, a megállapodás értelmében kétmillió adag, azaz egymillió embernek elegendő oltás fog az országba érkezni a következő hónapokban. Vasárnap a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is befejezte a Szputnyik V hatósági vizsgálatát, és az eredmények alapján megállapította, hogy „a vakcina gyógyszerminőségi tekintetben a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból pedig embereken alkalmazható”. A vakcina engedélyezésig vezető kalandos magyarországi történetét ebben a cikkben foglaltuk össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!