Az orosz vakcina a brit variáns ellen is hatásos az oroszok szerint

2021. február 16. – 20:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az új típusú koronavírus brit mutációja ellen is védelmet nyújt az orosz Szputnyik V és EpiVacCorona vakcina a novoszibirszki székhelyű Vektor Állami Virológiai és Biotechnológiai Intézet szerint, amely állítólag egy speciális összehasonlító vizsgálattal mutatta ki a hatékonyságot – írja az MTI.

Az intézetet üzemeltető orosz fogyasztóvédelmi felügyelet azt közölte, hogy a két oltóanyagot hatékony a brit változattal szemben. Mint írták, a védőhatást a Szputnyik V és EpiVacCorona vakcinával beoltott személyektől származó, a SARS-CoV-2 vírus elleni antitesteket tartalmazó vérsavó felhasználásával elvégzett semlegesítésre való reagálásban mutatták ki.

A felügyelet közleménye szerint a két vakcinával beoltott emberek széruma hatékonyan semlegesítette a koronavírus brit és szokásos változatát is.

Vlagyimir Putyin elnök hétfőn rendelte el, hogy az orosz kormány vizsgáltassa meg a Covid-19 ellen kifejlesztett orosz vakcináknak a koronavírus új változataival szembeni hatékonyságát. A felülvizsgálatnak az utasítás értelmében ki kell terjednie arra is, hogy az oltóanyagokkal kapcsolatban szükség van-e további kutatásokra, és a bejegyzési okmány módosítására. Az erről szóló jelentést az elnöknek március 15-ig kell elkészíteni, majd félévente revíziót kell végezni.

Magyarországra két hete érkezett meg negyvenezer ampullányi Szputnyik V vakcina, múlt kedden pedig Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, hogy is elkezdik oltani az időseket az oltópontokon. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy csak azok kapnak orosz vakcinát, akiknek nincs krónikus betegségük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!