Megérkezett Magyarországra 40 ezer ampullányi Szputnyik V vakcina

2021. február 02. – 13:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mai napon az orosz Szputnyik V vakcinából 20 ezer adag, 40 ezer ampulla érkezik Magyarországra, ez a szállítmány már át is lépte a határt, már a magyar utakat rója, és a Hungaropharma telephelyére tart, közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Müller szerint minden területet megmozgatnak: orosz vakcinából 2 millió, kínaiból 5 millió adag fog érkezni a tervek szerint, az uniós vakcinaportfólióból pedig 19,7 millió adagot kötöttek le, túlbiztosítva a szükségleteket.

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője ugyanakkor arról beszélt, hogy amiatt, hogy jelenleg a vártnál kevesebb vakcina áll rendelkezésre, mert az ígértnél kevesebb érkezett, újra kellett tervezni az erre a hétre tervezett oltásokat, és a reméltnél kevesebb idős embert fognak tudni csak beoltani.

Sajnos a rendelkezésre álló kevés vakcina erősen megköti a kezünket, mondta.

Csütörtökön indul a regisztrált legidősebbek oltása, őket György szerint a háziorvosuk valószínűleg már felhívta, vagy legkésőbb holnap megteszi azt.

Az 5400 háziorvosi praxisnak 6-6 főt kell kiválasztania, ezeknek az embereknek az oltása a kórházi oltópontokon csütörtök és vasárnap között történik meg Pfizer-vakcinával. Az időpontot a háziorvos szervezi meg, az idős emberek oltópontra szállítása történhet betegszállítással is, de az államtitkár szerint sokkal inkább ajánlott, hogy ezt a család segítségével oldják meg. Így a tervek szerint mintegy 30 ezer idős ember oltása történhet meg.

Ezen felül vasárnap érkezett 10 800 adag Moderna-vakcina a várt 18 ezer helyett, ebből 1080 praxis fog kapni egyelőre. A Moderna-vakcinákat ma reggel kezdték el kiszállítani a Hungaropharma telephelyéről.

Nem maradt le végleg, aki meggondolná magát

György arra kérte az érintett időseket: ne aggódjanak, mindenkire sor fog kerülni. Szerinte annak sincs oka az aggodalomra, aki ugyan regisztrált, de a háziorvosa listáján nem szerepelt: a feldolgozás átfutása miatt ők egy következő listán már rajta lesznek.

Az oltási munkacsoport vezetője arról is beszélt, hogy az egészségügyi dolgozók oltása lezárult, 93 százalékukat beoltották. A második célcsoport, az idősotthonok, szociális otthonok lakóinak és dolgozóinak beoltása is befejeződött. Az elmúlt héten négy napon át megállás nélkül folyt ez a munka, a mobil oltócsapatok 1875 telephelyen jártak, több mint 82 ezer embert oltottak be. Az oltást 64 telephelyen el kellett halasztani, mert épp jelen volt a fertőzés az intézményben, de később itt is pótolni fogják.

Ebből a két csoportból aki eddig nem kapott oltást, de mégis szeretne, kérheti még. Az egészségügyi dolgozóknak a kórházi oltópontokon kell jelentkezniük, az otthonokban az intézményvezetőknél lehet megtenni ugyanezt. Összegyűjtik a jelentkezőket, és megkapják majd az oltást, amint a „vakcina allokáció” ezt lehetővé teszi.

György szerint így most már a járványnak leginkább kitett közösségekben hamarosan kialakulhat a védettség.

Müller Cecília szerint a harmadik hullám veszélye miatt megpihenni nem lehet, de továbbra is kedvezően alakulnak a járványügyi adataink, ezeket a tájékoztatón ismertette. Ugyanakkor a szennyvízvizsgálatoknál az előző hetek csökkenését követően ismételten emelkedés indult el,

Debrecenben és Nyíregyházán különösen nagyot emelkedett a szennyvízben a vírus örökítőanyagának a mennyisége

Az elmúlt nap 78 elhunyt betege közül ketten is igen fiatalok, mindössze 38 évesek voltak. Mindkettejüknél jelen volt súlyos alapbetegség a tisztifőorvos szerint.

Nem láttak renitens vendéglátóhelyet

A tájékoztatón ismertették az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseit. Kereskedelmi üzlet, vendéglátóegység, szálláshely, szabadidős létesítmény ügyében, a szabályok megszegése miatt hétfőn egyáltalán nem intézkedtek rendőrök. Maszkviselés elmulasztása miatt 213, kijárási tilalom megszegése miatt 383 ember ellen léptek fel.

A sajtótájékoztatón válaszoltak néhány újságírói kérdésre. Müller szerint az oltási sorrend eldöntésénél az életkort és az egészségi állapotot, azaz hogy valaki szenved-e krónikus betegségben, egyaránt figyelembe veszik.

Kedden ezek lettek volna a Telex kérdései, de ezekből nem olvastak be egyet sem az operatív törzs tájékoztatóján:

  • Mennyire tartják a járványügyi szabályokkal összeegyeztethetőnek az úgynevezett „elviteles” alkoholos ital – forralt bor, sör – árusítását, adott esetben annak közterületi – például a vendéglátó egységek közelében, gázmelegítő alatti – fogyasztását?
  • Ha ezek a „cselek” a járvány terjedése miatt veszélyesek, akkor tett-e az operatív törzs javaslatot a kormánynak arra, hogy kompenzálja a vendéglátóipari vállalkozásokat a kieső bevételek miatt?
  • Szabályos-e, hogy vendéglátóipari egységek elvitelre árusítanak alkoholt (röviditalt, sört, forralt bort)?
  • Szabályos-e, hogy ezt a vásárlók az üzlet elé kitett könyöklőknél fogyasztják el?
  • Ha nem, kinek a felelőssége ez: a bolté, vagy a vásárlóké?
  • Milyen segítséget javasol az operatív törzs a vendéglátóipar számára, hogy a körükben növelhető legyen a szabálykövető magatartás?
  • Ha most a lakosság egy bizonyos arányának beoltásáig nem tartják lehetségesnek a korlátozások enyhítését, akkor a tavaly tavaszi, első járványhullámot követő újranyitást utólag elhibázott lépésnek értékelik?

Lepj meg minket karácsonyra!

Legyél a rendszeres támogatónk!

A Telex csak tőled függ.

Támogatom