Müller Cecília: Át kellett dolgozni az oltási tervet, mert 18 ezer Moderna-vakcina helyett csak 11 ezer érkezett

2021. február 1. – 12:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csökkenő tendenciát mutatnak a legfontosabb járványügyi mérőszámok –mondta az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Az elmúlt 24 órában elhunyt 54 ember mindegyike rendelkezett valamilyen alapbetegséggel. A legfiatalabb közülük 46 éves volt, a legidősebb 96 – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy az oltási tervnek megfelelően folyamatosan zajlik az oltás, az egészségügyi dolgozók nagy többsége már megkapta a vakcinát, csakúgy, mint az idősotthonok, szociális otthonok lakói és dolgozói.

Az oltási terv harmadik fázisa ezen a héten indult. A háziorvosok a saját praxisukban lévő, 89 évnél idősebb emberek közül oltják majd azokat, akiknél ez a kórtörténetük alapján a legszükségesebb. Át kellett dolgozni az e heti oltási tervet, mert 18 ezer Moderna-vakcina beérkezésére számítottak, de csak kevesebb mint 11 ezer érkezett.

Összesen eddig majdnem 238 ezer embert oltottak be Magyarországon, és több mint 61 ezren már a második oltásukat is megkapták.

A hétre várnak még 85 ezer 410 adag Pfizer-vakcinát, és várhatóan valamennyi Moderna-oltóanyag is érkezik majd

– mondta Müller Cecília.

Néhány újságírói kérdésre is válaszoltak. A Magyar Hírlap arról érdeklődött, hogy mennyire sikerült kiismerni a vírust. Rendkívül változékony vírusról van szó, nem tudni, hogy milyen arcát fogja még mutatni – mondta Müller Cecília, aki hozzátette: az eddig azonosított mutánsok közül a brazilt és a dél-afrikait még nem azonosították nálunk.

Az RTL Klub arról érdeklődött, hogy a második oltásra félretett vakcinákkal oltottak-e olyan embereket is, akiknek az adott oltás még csak az első oltásuk. Müller Cecília megerősítette ezt, engedélyezték a második körös oltásokra félretett adag egy részének első körös beadását, de Müller szerint ez a második körös oltásokat nem veszélyezteti, mert a közeljövőben érkező vakcinákból pótolják majd ezeket a mennyiségeket.

A vasárnapi vendéglátós tüntetéssel kapcsolatban Gál Kristóf közölte: közigazgatási eljárást kezdeményeztek a szervezőkkel szemben, néhány embert pedig a maszkviselési szabályok megsértése miatt jelentettek fel a hatóságok.

Hétfői adatok

A hétfő reggeli adatok szerint 1124 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 368 710 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Az elmúlt 24 órában elhunyt 54 beteg, így az elhunytak száma 12 578 főre emelkedett. A gyógyultak száma 264 260 fő, az aktív fertőzöttek száma 91 872 főre csökkent. 3682 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 273-an vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

A hétfőn közölt adatok szerint eddig 237 872 embert oltottak be eddig, közülük 61 266-an már a második oltást is megkapták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!