78 beteg halt meg egy nap alatt, 578 embernél mutatták ki a fertőzést

2021. február 2. – 09:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

578 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 369 288 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 78 többségében beteg, így az elhunytak száma 12 656 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 268 803 fő, az aktív fertőzöttek száma 87 829 főre csökkent. 3729 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 272-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 243 036 fő kapott oltást, közülük 68 526 fő már a második oltását is megkapta, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

A legfrissebb közlés szerint mindössze 7794 tesztet végeztek el, az új esetek aránya az új mintavételekhez képest 7,4 százalékos volt.

Az NNK legfrissebb közleménye szerint a harmadik heti közléshez képest két magyarországi nagyvárosban, Debrecenben és Nyíregyházán emelkedett a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció. Az előző hetek csökkenése után a 4. héten országos átlagban ismét emelkedik a szennyvízmintákban az új koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Összességében viszont javult az országos helyzet, hiszen amíg Debrecen és Nyíregyháza is átkerült a mérsékelt kategóriába, a múlt hetihez képest így is eggyel több azon városok száma, amelyek az alacsony kategóriába tartoznak a koncentráció szempontjából. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján arról beszélt, hogy az oltási tervnek megfelelően folyamatosan zajlik az oltás, az egészségügyi dolgozók nagy többsége már megkapta a vakcinát, csakúgy, mint az idősotthonok, szociális otthonok lakói és dolgozói. Az oltási terv harmadik fázisa ezen a héten indult. A háziorvosok a saját praxisukban lévő, 89 évnél idősebb emberek közül oltják majd azokat, akiknél ez a kórtörténetük alapján a legszükségesebb. Át kellett dolgozni az e heti oltási tervet, mert 18 ezer Moderna-vakcina beérkezésére számítottak, de csak kevesebb mint 11 ezer érkezett. A hétre várnak még 85 ezer 410 adag Pfizer-vakcinát, és várhatóan valamennyi Moderna-oltóanyag is érkezik majd.

Van azonban, ahol az oltási rendbe hiba csúszott. Az RTL Klub Híradójának nyilatkozott egy húszéves férfi, akit be akart oltani az egyik háziorvos, pedig a héten még csak a 80 év felettieket oltják. Borsos Martin a tévécsatornának azt mondta, összekeverhették az adatait egy 1937-ben született névrokonával. A férfi nem értette, hogyan keveredhettek össze az adatok a rendszerben, hiszen a tajszáma alapján is lehetne tudni azt, hogy mennyi idős. A háziorvosa végül nem adta be neki az oltást, újra kell regisztrálnia.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

Az Országgyűlés hétfői ülése nem volt határozatképes, mert a fideszes képviselők nem jelentek meg. Az ellenzék azért hívta össze a rendkívüli ülést, mert szerintük a kormány járványkezelése elégtelen, emellett szerettek volna válaszokat kapni a keleti vakcinák és a Klubrádió ügyében is. A Fidesz ugyan nem volt jelen, és nem reagált a felvetésekre, az ellenzéki pártok mégis bejelentették: hatpárti vizsgálóbizottságot állítanak fel.

Hétfőn ismét több százan tüntettek a vendéglátóhelyek megnyitásáért a Hősök terén. Ecsenyi Áron, a tüntetés szervezője társaival együtt ugyan kapott már a vasárnapi és a hétfői tüntetés megszervezése miatt összesen 3,5 millió forintos bírságot, azt mondta, ez nem tántorítja el újabb tüntetések létrehívásától, a határozatot pedig meg fogják támadni. Ecsenyi bejelentette, hogy vasárnap délben folytatják a tiltakozást, a Kossuth térre hirdetik meg a következő megmozdulást, később pedig már azt mondta, hogy mostantól mindennap délután 16 órára várják a demonstrálókat a Parlament elé. A rendőrök ezúttal is elsősorban figyelmeztetésben részesítették a jogszabályellenes gyűlés helyszínén tartózkodókat. A maszkhasználat szabályainak megsértése miatt 7 résztvevővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, további 11 résztvevő ellen szabálysértési feljelentést tettek. A gyűlés szervezőivel és a gyűlést tartókkal szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányág pedig közigazgatási eljárást kezdeményezett.

Az AstraZeneca után a BioNTech is az Európai Uniónak szánt oltóanyag-szállításainak növelésére készül. A BioNTech a második negyedévben 75 millióval több oltóanyagot szán az EU-nak. Bejelentették, hogy befejezték a gyártási kapacitás növelését szolgáló átalakítást a Pfizer belgiumi üzemében, és a terveknek megfelelően halad az amerikai partnertől független, németországi, marburgi üzemük kialakítása. Az új gyár beindításához szükséges engedélyeket már beszerezték, a termelés februárban elindulhat. A vállalat tovább dolgozik azért, hogy február közepétől ismét több oltóanyagot szállíthasson, és így maradéktalanul teljesítse az EU-nak az első negyedévre tett szerződéses vállalásait.

A világon 103 418 646 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 238 286, a gyógyultaké 57 326 266 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen, ezek közül a legtöbb eset sorrendben az Egyesült Államokban, Indiában és Brazíliában van.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!