A BioNTech a második negyedévben 75 millióval több oltóanyagot szán az EU-nak

2021. február 1. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az AstraZeneca után a BioNTech is az Európai Uniónak szánt oltóanyag-szállításainak növelésére készül.

A CNN cikke szerint több európai ország is szenved a vakcinahiánytól, de szerencsére újabban a gyógyszercégek egymással versengve jelzik, hogy növelik a gyártásukat. Mint az MTI írja, Sierk Poetting, a német BioNTech pénzügyi és ügyvezető igazgatója is bejelentette, hogy befejezték a gyártási kapacitás növelését szolgáló átalakítást a Pfizer belgiumi üzemében, és a terveknek megfelelően halad az amerikai partnertől független, németországi, marburgi üzemük kialakítása.

Az új gyár beindításához szükséges engedélyeket már beszerezték, a termelés februárban elindulhat. A vállalat tovább dolgozik azért, hogy február közepétől ismét több oltóanyagot szállíthasson, és így maradéktalanul teljesítse az EU-nak az első negyedévre tett szerződéses vállalásait.
A kapacitás jelentős bővítése révén az év egészét tekintve a korábban ütemezett 1,3 milliárd helyett kétmilliárd adag oltóanyagot állíthatnak elő, és az április-júniusi időszakban a tervezettnél akár 75 millióval több adagot szállíthatnak le az EU-tagországoknak – áll a közleményben.

A Pfizer/BioNTech vakcina volt az első, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az EU-ban. Az oltások beadása tavaly karácsonykor kezdődött. A beszerzéseket a tagországok megbízásából intéző Európai Bizottság tavaly novemberben 300 millió, január elején további 300 millió adag megvásárlásáról kötött szerződést a gyártókkal.


Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen vasárnap bejelentette, hogy az AstraZeneca is több oltóanyagot biztosít a tagországoknak. Az amerikai gyógyszeripari cég a korábbi terveiben szereplő 31 millió helyett 40 millió adagot szállít az első negyedévben.

Az AstraZeneca terméke az EU-ban a harmadik a kínai koronavírus elleni oltóanyagok sorában a Pfizer/BioNTech és az amerikai Moderna vakcinája után. A brüsszeli bizottság 400 millió adag megvásárlásáról kötött szerződést a gyártóval, és pénteken adta ki a forgalmazási engedélyt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!