Összekevert adatok miatt egy 20 éves férfit is be akartak oltani az idősekkel együtt

2021. február 1. – 19:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy húszéves férfit is be akart oltani az egyik háziorvos, pedig a héten még csak a 80 év felettieket oltják – derült ki az RTL híradójából.

Borsos Martin a tévécsatornának azt mondta, összekeverhették az adatait egy 1937-ben született névrokonával. A férfi nem értette, hogyan keveredhettek össze az adatok a rendszerben, hiszen a TAJ-száma alapján is lehetne tudni azt, hogy mennyi idős.

Miután tévesen hívták be oltásra, a háziorvosa javaslatára felhívta a vakcinainfó vonalát. Ott azt mondták neki,

hiába telefonált, mert az ügyintézők a rendszerhez nem férnek hozzá, csak a háziorvos tudja kérelmezni a rosszul szereplő adatokat.

Az infóvonalon végül azt javasolták Borsos Martinnak, hogy regisztráljon újra egy másik emailcímről az oltásért. Az RTL megkereste az operatív törzset is, de nem kaptak érdemi tájékoztatást az ügyről.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ december 31-én töltötte fel honlapjára az oltási tervet, amely szerint Magyarországon az oltás beadási sorrendje a következő:

  • egészségügyi dolgozók,
  • szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülők,
  • Covid-19 szempontjából veszélyeztetett 60 évnél idősebbek,
  • a rendvédelmi szervek dolgozói és közigazgatási szervek kormánytisztviselői , akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal,
  • 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek,
  • kritikus infrastruktúrában dolgozók,
  • valamennyi 18–59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak.

Az operatív törzs múlt héten számolt be arról, hogy az oltási rendben az első számú célcsoport, azaz az egészségügyi dolgozók kampányoltása lezárult. A 80 évesnél idősebbek oltása csütörtökön indul, az érintetteket a háziorvosok értesítik.

Az olimpiára készülő sportolók közben múlt péntek óta soron kívül kaphatnak koronavírus elleni védőoltást, a kormány így kíván segíteni nekik a felkészülésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!