Az ellenzék hatpárti vizsgálóbizottságot állítana a kormány járványkezelésének kivizsgálására

2021. február 1. – 14:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országgyűlés hétfői ülése nem volt határozatképes, mert a fideszes képviselők nem jelentek meg. Az ellenzék azért hívta össze a rendkívüli ülést, mert szerintük a kormány járványkezelése elégtelen, emellett szerettek volna válaszokat kapni a keleti vakcinák és a Klubrádió ügyében is. A Fidesz ugyan nem volt jelen, és nem reagált a felvetésekre, az ellenzéki pártok mégis bejelentették: hatpárti vizsgálóbizottságot állítanak fel.

A kormánypárti többség szabotálja az Országgyűlés munkáját – kezdte a sajtótájékoztatót Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa. Ennek ellenére az ellenzék nem tágít, közös hatpárti vizsgálóbizottságot alakítanak, hogy megvizsgálják, milyen teljesítményt nyújtott a kormány a koronavírus-járvány kezelésében.

Harangozó Tamás MSZP-s politikus arról beszélt: a vizsgálóbizottság például kiemelten foglalkozhat a magyar munkavállalók, a kis- és középvállalkozók ügyével. Hogyan lehetséges az, hogy a kormány elmaradt nyereséget is kifizettet külföldi tulajdonú cégeknek a magyar adófizetők pénzéből, miközben a magyarokhoz a bértámogatás nem érkezett meg, tette fel a kérdést Harangozó.

Hogyan lehet, hogy külföldi nagyvállalati befektetésnél 160 millió Ft/fő-re jön ki egy munkahely megteremtése, miközben a kormány képtelen megvédeni a magyar emberek meglévő munkahelyeit és ehhez pénzt adni, tette hozzá.

Ne tehessék tönkre büntetlenül az országot

A demokrácia sárba tiprásával és a kleptokrácia kiépítésével már ott tart a kormány, hogy Novák Katalin dönthet arról, ki fogadhat örökbe gyereket, és ki nem – erről már Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció politikusa beszélt.

Szerinte nem az számít a magyar kormánynak, hogy az európai szakhatóság által bevizsgált vakcinákkal oltsanak Magyarországon, hanem az, hogy „Szijjártó Péternek melyik vakcina kedves”.

Azért is kell vizsgálóbizottságot felállítani, hogy ne tehessék tönkre büntetlenül az országot. A magyarok nem fogják megbocsátani, hogy nem megfelelően bevizsgált kínai vakcinával akarják oltani az embereket – mondta.

Miért alakulhatott sokkal rosszabbul az ősz, mint a tavasz?

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője arról beszélt: a vizsgálóbizottságnak mind a tavaszi, mind az őszi időszak intézkedéseit vizsgálnia kell. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy miért alakulhatott sokkal rosszabbul az ősz, mint a tavasz, volt-e mulasztás az intézmények felkészítésében, továbbá mi indokolja, hogy Európa egyik legrosszabb adatait produkálta az ország egy bizonyos időszakban.

„Miért hagyta Orbán Viktor, hogy a vírus diktálja a tempót ősszel?” – tette fel a kérdést a képviselő, aki szerint nagyon széles és alapos munkát kell végezni a feltárással. Majd megismételte, amit délelőtt a parlamentben is elmondott: „a 133 legbátrabb képviselő ma elfelejtett dolgozni menni”.

Nyitási tervre van szükség

Azért van szükség a vizsgálóbizottságra, mert bár a magyar polgárok jelesre vizsgáztak a járvány elleni harcban, a kormány viszont megbukott, leginkább a megbízható tájékoztatásban – erről már Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja beszélt.

Az emberek tisztábban szeretnének látni – mondta. Szerinte ki kell dolgozni egy nyitási tervet, mert erre van szükségük az embereknek.

A vállalkozások a lét és nem lét között billegnek

Csárdi Antal LMP-s képviselő arról beszélt: nagy a vizsgálóbizottság felelőssége, hiszen „Magyarország megállíthatatlanul sodródik a katasztrófa felé”, a vállalkozások a lét és nem lét között billegnek, így a bizottság feladata, hogy kikényszerítsen egy működő bérpótló programot, ami mindenki számára elérhető, igénybe vehető, nem utófinanszírozott.

Remélik, hogy sikerül kikényszeríteniük a kormányból információkat és konkrét lépéseket is, hogy „a járvány elmúltával emelt fővel, sikeresen kerüljünk ki a jelenlegi gazdasági helyzetből”.

A teljes sajtótájékoztató itt tekinthető meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!