A Fidesz bojkottálta az ellenzék által összehívott rendkívüli ülést

2021. február 1. – 13:53

frissítve

A Fidesz bojkottálta az ellenzék által összehívott rendkívüli ülést
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány kezelését célzó, az ellenzéki pártok szerint elégtelen kormányzati intézkedések megvitatása miatt az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményeztékaz ellenzéki parlamenti frakciók és a parlamenten kívüli Momentum. (Itt olvashatja el, hogy az ellenzék milyen témákban kezdeményezte az ülés összehívását.) Az Országgyűlés azonban nem volt határozatképes, mert a fideszes képviselők nem jelentek meg.

Az első felszólaló Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke volt, aki elmondta, ahhoz képest, hogy mennyire fontos a téma, ami miatt az ellenzék rendkívüli ülést kezdeményezett – a járvány elleni védekezés miatt –, senki nem jött el a Fideszből, ami azt mutatja, a kormány magasról tesz arra, hogy hányan mentek tönkre, hányan haltak meg a járvány miatt.

A képviselő elmondta, az előző év végére 3300 emberrel koronavírus nélkül is többen haltak meg, mint korábban, ami vagy azt jelenti, hogy a kormány csalt a statisztikával, vagy azt, hogy összeomlott az egészségügyi ellátás, és nem lehetett sokakon azokat a beavatkozásokat elvégezni, amire szükségük lett volna.

Gazdaságvédelem címén „amit művelt” a kormány, arról Szabó Tímea azt mondta, az elköltött pénz 24%-át költötték valójában arra, hogy az embereket segítsék, a többit ellopták: nem az emberekhez, hanem Orbánhoz és „saját sleppjéhez” vándorolt. Nem a vendéglátósokhoz, hanem például az egyházhoz és sportberuházásokra ment a pénz.

„Ezek után Orbánnak még van képe türelmet kérni a vendéglátósoktól” – mondta Szabó, és feltette a kérdést, miért nem Mészárostól kér türelmet. Hozzátette, hogy Orbánék a kérés után ráadásul még meg is fenyegették a vendéglátósokat. Maffia-bűnbandának hívják az ilyet, a fékezhetetlen lopás az úr a Fidesz-KDNP-kormányban – mondta a képviselő.

„Jönni fognak a nyomor vámszedői”

Magyarország megállíthatatlanul sodródik a katasztrófa felé, a kormány még a válságban is a saját érdekcsoportjainak oszt támogatást, míg másokkal nem foglalkozik érdemben – kezdte felszólalását Csárdi Antal, az LMP képviselője. Szerinte egy „rendes” bértámogatásra lenne szükség, olyan támogatás kéne, ahol nem utólag fizetik meg a bértámogatást. Emellett növelni kéne a munkanélküli segély összegét is.

Ehhez képest egyebek mellett az öt éve átadott Groupama Aréna fejlesztésére költik a pénzt, meg Mészáros Lőrinc szállodaláncának megsegítésére. Szerinte hamarosan jönni fognak a nyomor vámszedői, a kormányközeli vállalkozók fel fogják vásárolni a csődbe kerülő cégeket, és el fogják lehetetleníteni az egész ágazatot – mondta Csárdi.

„Orbán már magyar állampolgárokat fenyeget”

Vadai Ágnes a DK képviselője arról beszél napirend előtti felszólalásában, hogy megdöbbentő, hogy Orbán már magyar állampolgárokat fenyeget. A kormány és Orbán tehet arról, hogy a vendéglátóiparban dolgozók gyakorlatilag semmilyen segítséget nem kapnak. 2020 március óta nem kaptak segítséget, és ezek után még fenyeget is Orbán.

Nagy szereptévesztésben van a miniszterelnök, amikor azt gondolja, fenyegetőzhet, mondta Vadai, aki szerint nem volt érdemi válságkezelés Magyarországon, eközben milliárdok mentek focira, egyházra, Mészárosra, csak azoknak nem jutott, akik tették a doglukat a válság alatt is. „Nem az Adrián kellett volna jachtozni, hanem oltási tervet készíteni” – fogalmazott az ellenzéki képviselő.

Miért nem jutott az álláskeresési támogatás megemelésere?

Nem igaz az, hogy a kormánynak minden élet számít. A Fidesz-kormány nem tett semmit a járvány megfékezése érdekében. Orbán Viktornak fontosabbak a gazdasági eredmények mint az emberéletek – erről beszélt Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

Orbán Viktorék cserben hagyták az embereket – tette hozzá. Ha van pénz stadionépítésre és vadászkiállításra, akkor miért nem jutott az álláskeresési támogatás megemelésere, hogy legalább nettó 100 ezer forint legyen 9 hónapon keresztül. Miért nem jutott a családi pótlék és a gyes/gyed megemelésére? – tette fel a kérdéseket Tóth Bertalan. Szerinte a vírus ellen kell harcolni, nem a szakácsok meg a pincérek ellen.

Tóth szerint a Fidesz el akarja lehetetleníteni a Klubrádiót is. „Megrohadt a fideszes narancs, ideje, hogy minél előbb kidobjuk” – mondta.

Arab milliárdos szállodájának is járt támogatás

Lukács László György jobbikos képviselő azzal kezdte, hogy az a jó hír, hogy nem kell a hazug cinikus kormánypárti válaszokat hallgatni, a rossz hír, hogy a 133 legbátrabb magyar ma nem jött dolgozni. Csak akkor megy a munka, amikor luxusjachton kell telefonálgatni, mondta a képviselő. A vendéglátósok, a turizmusban dolgozókat tiltják, hogy dolgozzanak, miközben a kormánypárti képviselőknek senki nem tiltotta meg, hogy ma ott lehessenek és dolgozzanak, tette hozzá. A kormánypárti képviselők ma menekültek a válaszadás elől, mondta.

A jobbikos képviselő hozzátette, hogy még az egyik leggazdagabb arab milliárdos vállalkozónak is ment támogatás, miközben az egyszerű magyar vállalkozóknak nem, mondta a képviselő. Lukács szerint rengeteg kérdés megválaszolatlan, például a súlyos halálozási adatokat, amik a covidos halálozáson felül van, amikre úgy tűnik, nem is kapnak ma választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!