Oroszország 300 millió adag vakcinát ajánlott fel az afrikai országoknak

2021. február 19. – 12:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország 300 millió dózis Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát ajánlott fel az Afrikai Uniónak (AU) – jelentette be a szervezet oltóanyag-beszerzésért felelős irodája pénteken, írja az MTI.

A közlemény szerint Moszkva emellett finanszírozási csomagot is felajánlott azon tagországok számára, amelyek igényt tartanak a vakcinára. A bejelentés szerint Oroszország májustól számítva egy évig küldene vakcinát az AU-nak, amelynek jelenleg mind az 55 afrikai ország tagja.

Afrikában eddig csak néhány országban kezdődött el az oltási program, így a kontinens jelentős lemaradásban van ezen a téren Európához vagy Észak-Amerikához képest. „Hálásak vagyunk, hogy kaphatunk Szputynik V vakcinákat Oroszországtól. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy ezeket felajánlhatjuk a tagországaink számára” – mondta John Nkengasong, az AU betegség-ellenőrző testületének igazgatóját. Az AU korábban azt közölte, hogy az AstraZeneca, a Pfizer és a Johnson & Johnson összesen 270 millió adag oltás szállítását vállalta számukra az idei évre, írja a Reuters.

Szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy az orosz hatóságok valóban nem adták még be a Szputynik V engedélyezési kérelmet az Európai Gyógyszerügynökséghez. Ezzel kapcsolatban azt is mondta: „Csodálkozunk azon, hogy Oroszország miért kínál elméletileg milliószámra vakcinát, miközben nem halad eléggé a saját népének beoltása terén” – írja a Portfolio.

A Szputnyik V az eddigi hírek szerint 92-95 százalékban hatásos a koronavírus-fertőzéssel szemben, és az első vizsgálatok szerint a brit vírusvariáns ellen is hatásos. Magyarországon január 20-án engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), mint később kiderült, annak ellenére, hogy a hatóság által felkért szakértők problémákat fogalmaztak meg a vakcinával szemben. A vakcina engedélyezésig vezető kalandos magyarországi történetét ebben a cikkben foglaltuk össze.

Oroszországot korábban sok nemzetközi és hazai kritika érte, mert – Kínához hasonlóan – a vakcinájukat már azelőtt széles körben alkalmazni kezdték, hogy lefolytatták volna a sok résztvevővel zajló, harmadik fázisú klinikai vizsgálatot, amely alapján meg lehetett volna bizonyosodni a hatásosságáról és biztonságosságáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!