1860 új fertőzöttet, 99 új halálos áldozatot jelentett be Orbán Viktor

2021. február 12. – 07:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1860 új fertőzöttet azonosítottak és 99-en haltak meg koronavírus-fertőzöttként az elmúlt 24 órában – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Lélegeztetőgépen 299-en vannak, kórházban 3828 beteget kezelnek a Covid-19 tüneteivel. 310 448 embert oltották már legalább egyszer, 383 ezren pedig már hivatalosan is átestek a fertőzésen. A hivatalos tájékoztató oldal szerint a mapi adatokkal 383 735 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytakkal pedig 13 543 főre emelkedett az áldozatoké. A gyógyultak száma jelenleg 289 520 fő, az aktív fertőzöttek száma 80 672 főre csökkent, és 19439 tesztet végeztek.

A brit variáns állhat az emelkedés hátterében

Előző nap 1862 új fertőzöttről és 97 halálos áldozatról írtak, legutóbb egy hónappal ezelőtt, január közepén volt ilyen magas a napi új fertőzöttek száma. Müller Cecília napok óta arról beszél az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy az adatok aggasztóan alakulnak, ismét emelkedik a fertőzöttek száma Magyarországon, akár egy harmadik hullám is jöhet, emiatt a főváros újabb koronavírus-tesztelést ajánlott a budapestieknek. Szlávik János, a Dél-pesti Centumkórház infektológus főorvosa úgy véli, az emelkedést a brit variáns okozhatja, és hangsúlyozta, hogy a vakcinák a brit mutáció ellen is hatásosnak tűnnek, ezért fontos, hogy mindenki megkapja az oltást. Azt is mondta ugyanakkor: valószínű, hogy a koronavírust az újabb és újabb oltásokkal sem tudják majd eltüntetni, hanem időnként visszatér. Meglátása szerint azonban a vírus, a járvány szelídülni fog, kevesebb ember betegszik meg, kevesebb ember hal meg akkor, ha a lakosság megfelelő részét be tudják oltani.

Magyarországon egyelőre a dél-afrikai és a brazil variánsokat még nem azonosították, csak a brit mutációt. Az oltottak száma az országban háromszázezer körül alakul, de csak kb. 100-150 ezren vannak azok, akik már a második dózist is megkapták. Az országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az eddig beoltottaknál csak enyhe reakciókat tapasztaltak: bőrpírt, az oltás helyén duzzanatot, enyhe izomfájdalmat, fejfájást, nyirokcsomó-megnagyobbodást. Ezek velejárói az oltásnak, annak a folyamatnak, hogy a szervezet reagál az oltóanyagra – fogalmazott.

Arról, hogy kit és melyik oltóanyaggal lehet beoltani, csak a kezelőorvosok tudnak dönteni, a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz ezért hiába fordulnak sokan erre vonatkozó kérdésekkel. Csütörtökön kétféle oltóanyag érkezett Magyarországra: a Modernából 21 600, az AstraZenecából 40 600 adag került a Hungaropharma Zrt. raktáraiba. Az orosz Szputnyik vakcinával való oltás is elkezdődik, erre Budapesten négy oltópontot jelöltek ki: a Dél-pesti Centrumkórházat, a Honvédkórházat, a Szent Imre Kórházat és a Szent János Kórházat. 560 fővárosi háziorvosi praxisból praxisonként 5 fő kaphatja meg ezt a vakcinát az oltópontokon, ezt a háziorvosok fogják leszervezni. Azok, akik nehezen mozognak, az otthonukban kapják meg a védőoltást.

Azokat a 60 év felettieket, akik nem kaptak olyan levelet a tisztifőorvostól, amellyel regisztrálni lehet a koronavírus elleni oltásra, Müller Cecília arra kérte, hogy a kormányzati tájékoztató honlapokon kérjék a regisztrációt. Az oltásra váróktól ugyanakkor türelmet is kért a tisztifőorvos, hangsúlyozva, hogy nem lehet egyszerre beoltani mindenkit.

Kínai vakcinával már húsvétig beolthatják az eddigi regisztráltakat

Orbán Viktor a pénteki, szokásos, Kossuth rádiós interjújában az adatok közlésén túl azt is mondta, hogy ez a péntek a második hullám 94. napja, „meg vagyunk gyötörve rendesen”. Noha az adatok javulása megállt, sőt ismét emelkedésnek indult, Orbán szerint nem szükséges további szigorításokat tenni, sőt, ő maga kifejezetten ellenzi. A beoltottsággal együtt járó védettség majd megfékezi a járvány további terjedését. Ha kínai vakcinával is elkezdünk oltani, „ami nincs messze már”, akkor minden olyan embert, aki eddig regisztrált, húsvétig be tudnak oltani, ez 2,4 millió ember. Nyárra pedig már hatmilliót.

Vizsgálatokhoz szükséges ampullák már vannak a kínai vakcinából Magyarországon. Nem elég a vészhelyzeti engedély rá, hanem minden szállítmányt meg kell vizsgálni egy magyar biztonsági vizsgálatnak megfelelően, hogy az a bizonyos vakcinaszállítmány bevethető-e, de jól halad a dolog, mondta Orbán. A kormány a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy jön a vakcinaigazolvány a koronavírus ellen beoltottak, illetve a fertőzésen már átesettek részére, hogy ezzel igazolhassák a védettségüket, és akár járványügyi engedményekben is részesülhessenek. Ehhez hasonló védettségi vagy vakcinaútlevelekről világszerte megy a gondolkodás, más országok, légitársaságok, techcégek is próbálkoznak saját és közös megoldásokkal, és az Európai Unión belül is felmerült az igény egy olyan megoldásra, amelyet a tagállamok (és ideális esetben az EU-n kívüli országok) kölcsönösen elfogadnak.

Arról, hogy mennyire hatásosak vagy hatékonyak vakcinák, illetve hogy ezek mit jelentenek pontosan, védelmet nyújtanak-e a kórházba kerülés vagy az olyan súlyos következményekkel szemben, mint a halál, ebben a cikkünkben írtunk.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!