1652 új fertőzöttet és 95 halálos áldozatot regisztráltak az elmúlt 24 órában

2021. február 4. – 08:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1652 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (legutóbb január közepén volt ennél magasabb ez az érték), ezzel 371 988 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 93 beteg, így az elhunytak száma 12 832 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 274 308 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 848 főre csökkent. 3648 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 289-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 249 687 fő kapott oltást, közülük 84 452 fő már a második oltását is megkapta – jelentette csütörtökön a koronavírus-járványról tájékoztató hivatalos kormányzati honlap. Az adatok szerint 18 ezernél is több mintavétel történt. Előző nap 1048 újabb fertőzöttet és 83 halálos áldozatot regisztráltak, a gyógyultak száma 272 284, az aktív fertőzöttek száma 85 313 fő volt.

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az egynapos ellátásokat előjegyzéssel visszavezették az egészségügyben – ez a fogászatra és a fül-orr-gégészetre nem vonatkozik –, de a megfelelő higiénés feltételek betartására ügyelni kell. A tervezett beavatkozást megelőzően 72 órával PCR-vizsgálatra van szükség, a negatív eredmény után a beavatkozás napján egy antigén alapú gyorstesztet is elvégeznek.

A héten indul a legidősebbek oltása Magyarországon, a feladatot a háziorvosok kapták meg. Arra a kérdésre, hogy mi van azokkal a háziorvosokkal, akik nem vállalják a beoltást, és hányan lehetnek ilyenek, Müller Cecília azt válaszolta: ez egy alapfeladata a háziorvosnak, és kérik az együttműködésüket, de hozzátette: „ilyen kolléga nem nagyon lehet, bízom is benne”. Mivel nem zárható ki, hogy az oltás napján nem tudja felvenni az oltást valaki, ilyenkor értelemszerűen a listán következő páciens kerül előre. Kiderült az is, hogy Magyarországon eddig dél-afrikai és brazil vírusvariánst még nem mutattak ki.

Az NNK közelmúltbeli közleménye szerint a harmadik heti közléshez képest két magyarországi nagyvárosban, Debrecenben és Nyíregyházán emelkedett a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció. Az előző hetek csökkenése után a 4. héten országos átlagban ismét emelkedik a szennyvízmintákban az új koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Összességében viszont javult az országos helyzet, hiszen amíg Debrecen és Nyíregyháza is átkerült a mérsékelt kategóriába, a múlt hetihez képest így is eggyel több azon városok száma, amelyek az alacsony kategóriába tartoznak a koncentráció szempontjából. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Banglades közben 2500 ember oltására elegendő Oxford-AstraZeneca-vakcinát küldött volna (mindjárt kiderül, miért csak volna) Magyarországnak, a Blikk cikke szerint azután, hogy a magyar kormány 5000 adagért folyamodott a dél-ázsiai országhoz. Eközben a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Blikknek azt állította, hogy az oltóanyagot Banglades ajánlotta fel, mégpedig hálából, amiért a Csókay András idegsebész és Pataki Gergely plasztikai sebész vezette magyar orvoscsoport sikeres műtétet hajtott végre a fejüknél összenőtt ikerlányokon, Rukián és Rabián. A minisztérium a Magyar Nemzet kérdésére azt is írta később:

„A felajánlást megköszöntük, de nem élünk vele.”

A szomszédos Ausztriában már készülnek a járványügyi korlátozások fokozatos feloldására február 8-ól. A legfrissebb hírek szerint kötelezővé teszik a koronavírustesztet és a regisztrációs kötelezettséget az ingázók számára. Ennek megfelelően az Ausztriába ingázóknak a többi beutazóhoz hasonlóan hetente egy alkalommal regisztrálniuk kell magukat, és egy hétnél nem régebbi, negatív PCR-teszttel is rendelkezniük kell. Azoknak az ingázóknak, akik heti egy alkalomnál ritkábban járnak Ausztriában, még a beutazás előtt regisztrálniuk kell. Bár a regisztrációs lehetőséget február 7-től teszik lehetővé, a nyilvántartásba vétel csak február 10-től lesz kötelező.

Arról, hogy az oltókampány most hol tart Magyarországon, kik kapják, mikor és hol, itt írtunk részletesen.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!