Nem kéri a magyar kormány a Banglades által felajánlott 5000 vakcinát

2021. február 3. – 22:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex is beszámolt arról korábban, hogy Banglades 2500 ember beoltására elegendő Oxford–AstraZeneca-vakcinát ajánlott fel Magyarországnak hálából a magyar orvosok által végzett ötszáz ingyenes égési sebészeti és helyreállító plasztikai műtét, valamint a sziámi ikerpár, Rukia és Rabia sikeres szétválasztása miatt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőosztálya az erről először beszámoló Blikknek még azt közölte: egyelőre a megbeszélések zajlanak az üggyel kapcsolatban.

A Magyar Nemzet is írt a bangladesi felajánlásról, amelynek tényét a KKM megerősítette a lapnak. Viszont a tárca azt is írta válaszában, hogy:

„A felajánlást megköszöntük, de nem élünk vele”.

Banglades jelenleg ötmillió oxfordi vakcinával rendelkezik, és további 25 millió oltásra van szerződésük. Az indiai Serum Intézet ugyanis licenc alapján 1 milliárd Oxford–AstraZeneca-vakcinát állíthat elő, hogy abból a térség nagyon vagy közepesen szegény országaiba juttasson. Ebből ajánlottak fel 5000 dózist Magyarországnak. Banglades egyébként darabjáért 4 dollárt (1180 forintot) fizet a vakcinákért az indiai üzemnek.

Az AstraZeneca vakcinája január 29-án kapta meg az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. Az Európai Unió 300 millió dózissal rendelt az oltóanyagból, és további 100 millió vakcina vételére van opciója. Hogy ebből pontosan mennyi és mikor kerülhet Magyarországra, egyelőre nem tudni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!