2500 magyar beoltására elegendő vakcinát küld Banglades

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar orvosok által végzett ötszáz ingyenes égési sebészeti és helyreállító plasztikai műtét, valamint a sziámi ikerpár, Rukia és Rabia sikeres szétválasztása miatt ajánlott fel Banglades ötezer dózis oxfordi licenc alapján készült vakcinát Magyarországnak, írja a Blikk, emlékeztetve arra, hogy meglepő hír jelent meg hétfőn a bangladesi sajtóban. Eszerint

a magyar kormány ötezer Oxford–AstraZeneca-vakcináért folyamodott a dél-ázsiai országhoz, ami 2500 ember beoltásához lenne elegendő.

Shahriar Alam külügyi államtitkár a bangladesi parlament ülésén ki is jelentette, hogy a magyar kérésnek eleget tesznek. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a Blikknek megerősítette, hogy ötezer vakcina érkezhet az országból, de azt írták, az oltóanyagot Banglades ajánlotta fel, mégpedig hálából, amiért a Csókay András idegsebész és Pataki Gergely plasztikai sebész vezette magyar orvoscsoport sikeres műtétet hajtott végre a fejüknél összenőtt ikerlányokon, Rukián és Rabián.

„Mint az ismert, magyar orvosok választották szét a bangladesi sziámi ikreket, Rukiát és Rabiát. Banglades a köszönetét szeretné kifejezni a magyar orvosok fantasztikus teljesítményért, ezért ajánlott fel 5000 dózis Covishield vakcinát, amelyet az AstraZeneca licensze alapján gyártanak Indiában”

– közölte a Blikkel a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőosztálya, hozzátéve: egyelőre a megbeszélések zajlanak az üggyel kapcsolatban. A Blikk ugyanakkor úgy tudja, a bangladesi állam valójában azt az 500 elvégzett ingyenes plasztikai műtétet akarta meghálálni, amit a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsoportja 2010 óta Bangladesben elvégzett helyreállító plasztikai és égési sebészeti missziói során. A beavatkozások között életmentő műtétek is voltak.

A lap arra is emlékeztet, Bangladesnek van miből vakcinákat felajánlania a magyar kormánynak, hiszen már most ötmillió oxfordi vakcina érkezett az országba, és további 25 millió oltásra van szerződésük. Az indiai Serum Intézet ugyanis licenc alapján 1 milliárd Oxford–AstraZeneca vakcinát állíthat elő, hogy abból a térség nagyon vagy közepesen szegény országaiba juttasson. Ezek közül kerülhet az említett ötezer vakcina Magyarországra. Banglades egyébként darabjáért 4 dollárt (1180 forintot) fizet a vakcinákért az indiai üzemnek.

Az AstraZeneca vakcinája január 29-án kapta meg az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. Az Európai Unió 300 millió dózissal rendelt az oltóanyagból, és további 100 millió vakcina vételére van opciója. Hogy ebből pontosan mennyi és mikor kerülhet Magyarországra, egyelőre nem tudni.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>