Kötelező lesz a koronavírusteszt az Ausztriába ingázóknak

2021. február 3. – 19:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztria kötelezővé teszi a koronavírustesztet és regisztrációs kötelezettséget ír elő az ingázók számára – áll az osztrák szociális minisztérium szerdán délután közzétett beutazási rendeletében, írja az MTI.

Az Ausztriába beutazó többi személynek három napnál nem régebbi negatív tesztet kell bemutatnia, ha ez nincs, akkor az országba érkezés utáni 24 órán belül pótolhatják ezt. Csak azokat a teszteket ismerik el hivatalosnak, amelyeket szakképzett személyzet végzett. Az ingázóknak a többi beutazóhoz hasonlóan hetente egy alkalommal regisztrálniuk kell magukat, és egy hétnél nem régebbi, negatív PCR-teszttel is rendelkezniük kell.

Azok az ingázók, akik heti egy alkalomnál ritkábban járnak Ausztriában, még a beutazás előtt regisztrálniuk kell. Bár a regisztrációs lehetőséget február 7-től teszik lehetővé, a nyilvántartásba vétel csak február 10-től lesz kötelező. Brit állampolgárok az üzleti utakat kivételével addig nem utazhatnak be Ausztriába, amíg az Egyesült Királyság járványügyi szempontból a kockázatos országok listáján szerepel az osztrák hatóságoknál.

Az uniós tagállamok közül a karanténelőírások figyelmen kívül hagyásával jelenleg csak Görögországból és Finnországból lehet beutazni Ausztriába. További biztonságos országnak számít még Norvégia, Izland, a Vatikán, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Korea és Szingapúr. A járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listájáról a fertőzöttek számának megugrása miatt lekerült Japán.

Ausztriában február 8-tól kezdik el a korlátozások fokozatos lazítását: felhagynak az online oktatással, szigorú előírások betartása mellett újra kinyithatnak a fodrászatok, a tetováló- és masszázsszalonok és a kisebb boltok. Kinyitnak a múzeumok, könyvtárak és állatkertek is, ahol az FFP2-es maszkok viselése kötelező lesz. A kijárási tilalom este 8 és reggel 6 között marad érvényben, és napközben egyszerre két háztartás tagjai találkozhatnak csak összejövetel formájában.

A járvány kitörése óta eddig 418 283 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Ausztriában, akik közül 7902-en elhunytak el a fertőzés szövődményei miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!