Orbán Viktor jelentése szerint 1459 új fertőzöttet találtak, 83 halálos áldozatot regisztráltak legutóbb

2021. január 29. – 08:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1459 új fertőzöttet és 83 halálos áldozatot regisztráltak az elmúlt 24 órában, lélegeztetőgépen 258-an vannak – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth rádióban. A beazonosított fertőzöttek száma így 364 909 főre emelkedett, míg az elhunytak száma 12 374 főre nőtt. A gyógyultak száma jelenleg 254 783 fő, az aktív fertőzöttek száma 97 752 főre csökkent. 3649 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig 175 283 fő kapott oltást, közülük 37 727 fő már a második dózist is megkapta – írta a koronavírus.gov.hu. Az adatokból az is kiderül, hogy 18975 tesztet végeztek. Előző nap 1569 új fertőzöttről és 93 halálos áldozatról számolt be a hivatalos honlap.

Tegnap jelentette be a kormány, hogy márciusig biztosan maradnak a korlátozások, mert amíg nem jelentős az átoltottság, addig bármilyen enyhítés csak egy újabb járványhullámhoz és durvább szigorításokhoz vezetne. Ha enyhítésre kerül sor, előbb a vendéglátóhelyeket fogják kinyitni. A kormány emellett saját hatáskörben 15 napra meghosszabbítja a rendkívüli jogrendet, és arra kérték az országgyűlést, hogy azt további 90 nappal hosszabítsák meg.

Elhangzott az is, hogy minden olyan vakcinát, amivel bárhol a világon több mint egymillió embert oltottak be, és amik vészhelyzeti engedélyt kaptak, azok Magyarországon is ideiglenes vészhelyzeti engedélyt kapnak.

Azt már Orbán Viktor miniszterelnök közölte a pénteki, szokásos, Kossuth rádiónak adott nyilatkozatában, hogy a jövő héttől oltják azokat, akik regisztráltak. Eddig kétmillióan jelezték a kormányzati honlapon, hogy felvennék az oltást. Orbán Viktor azt mondta, ő megvárja a kínai vakcinát, abban bízik.

Az idősotthonokban és más bentlakásos intézményekben csütörtökön kezdődött el a kampányszerű oltás, ez összesen 1845 intézményt érint. A vakcina beadásában 143 oltócsoport vesz részt. Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes, Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője azt mondta: ha az otthonok lakóinak és dolgozóinak beoltásával végeznek, akkor az oltási rend következő célcsoportjaként a saját otthonukban élő idős emberek következnek. Őket Galgóczi arra biztatta, hogy regisztráljanak az oltásra.

Közben az izraeli adatok azt mutatják, hogy a Pfizer-vakcina az ottani oltottság szerint 92 százaléban bizonyult hatásosnak, emellett pedig a mégis megfertőződött, vírushordozóvá vált beoltottak köréből senki sem került kórházba, csak fejfájásról és enyhe betegségérzetről panaszkodtak, és szinte teljesen lázmentesek voltak.

A legnagyobb érdeklődés most az AstraZeneca vakcináját övezi, amit várhatóan a napokban hagyhat jóvá az Európai Unió gyógyszerügynöksége, az EMA. Az AstraZeneca és a EU között erős konfliktus alakult ki, a cég ugyanis bejelentette, hogy az AstraZeneca az eredetileg vállalt 100 millió adag helyett csak 25 milliót fog tudni leszállítani márciusig a vakcinájából a belgiumi gyártóüzemének gyártási problémájára hivatkozva.

Az EU ugyanakkor kitart amellett, hogy a vakcinagyártónak le kell szállítania a korábban beígért oltóanyag-mennyiséget, akár úgy is, hogy a kialakult hiányt a vakcinagyártó brit üzemeiből pótolják. Illetve, hogy megbizonyosodjanak a ténylegeg problémákról, az Európai Bizottság felkérte a belga gyógyszerhatóságokat arra: vizsgálják meg az AstraZeneca Seneffe-i vakcinagyárát Belgiumban.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!