875 újabb fertőzöttet találtak, 68-an haltak meg a hétfői jelentés szerint

2021. január 18. – 08:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

875 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 352 703 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 68 beteg, így az elhunytak száma 11 409 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 230 441 fő, az aktív fertőzöttek száma 110 853 főre csökkent.

4445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 330-an vannak lélegeztetőgépen – írta hétfőn a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap. Ennél is alacsonyabb legutóbb novemberben volt a napi halálos áldozatok száma, azóta csak ennél több regisztrált koronavírus-fertőzött halt meg naponta.

Az adatok alapján az elmúlt 24 órában 9903 mintavételt regisztráltak. Előző nap 77, szombaton 87 halálos áldozatról számoltak be, az új fertőzöttek száma mindkét nap 1500 alatt volt.

Már korábban is hallani lehetett arról a kormánytól, hogy többféle vakcina iránt érdeklődnek, a múlt hét csütörtöki kormányinfón azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a kínai vakcináról már meg is született a megállapodás. A téma másnap, a Kossuth rádió miniszterelnöki interjújában is szóba került. Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy ha a magyar hatóságok engedélyezik, és az emberek a kínai vakcinát is választhatják, akkor olyan gyorsan tudunk oltani, hogy talán jóval nyár előtt is visszakaphatjuk a régi életünket. Ez attól függ, mennyi kínai és „még nem tudjuk, mennyi” orosz vakcinát tudunk szerezni.

A kormányfő szerint gyorsabb lesz a járványkezelés, ha a kínai vakcinával is lehet oltani. A Pfizer–BioNTech a héten egyébként kevesebb oltóanyagot szállít az EU-ba, de úgy tervezik, hogy jövő héttől visszatérnek az eredeti szállítási terveikhez, február 15-től pedig már a megnövelt mennyiségű szállítási igényeknek tesznek eleget. Így az első negyedévre vállalt vakcinamennyiségeket is teljesítik, továbbá jelentősen megnövelik a szállított vakcinadózisok számát a második negyedévtől.

A Pfizer–BioNTech vakcináját egyébként vizsgálják a norvégok, mert az oltás után több nagyon idős, súlyos, krónikus beteg is meghalt az országban, és egyelőre nem tudták kizárni, hogy a gyakran előforduló, általában enyhe mellékhatásoknak is közük lehetett az idős, törékeny immunrendszerű krónikus betegek állapotának romlásához. Izraelből a második oltóanyag beadását követő mellékhatásokról azt írták, erősebbek, mint az első dózis után tapasztaltak.

Magyarországon első körben az egészségügyi és egészségügyben dolgozók kezdték el megkapni az oltást, de már elkezdődött a szociális intézmények lakóinak és dolgozóinak oltása is. Ha odaérünk a sorban, és vakcinából is érkezik hozzá elegendő, akkor az oltási rend szerint ezután a 60 év felettiek, majd a rendvédelmi és közigazgatási szervek dolgozói, a 60 év alatti veszélyeztetettek, illetve a kritikus infrastruktúrában dolgozók következnek, és végül mindenki más, aki kéri, és nem áll fenn nála semmilyen kizáró ok. Müller Cecília is sorra került már.

A szakértők szerint a jóval fertőzőképesebb brit vírusvariáns már Magyarországon is jelen van, csakúgy, mint Ausztriában, ahol két héttel, február 8-ig meghosszabbították a zárlatot, hogy meggátolják ennek terjedését.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!