114 halott, 609 új fertőzött

2020. december 28. – 09:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

114 ember vesztette életét a koronavírussal összefüggésben az elmúlt 24 órában, a halottak száma ezzel 9161-re nőtt. A hétfő reggeli adatok szerint 609 új fertőzöttet azonosítottak, összességében viszont tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma: jelenleg 173264-en vannak. 6261 beteget ápolnak kórházban, közülük 448-an vannak lélegeztetőgépen. A legtöbben, 674-en december 7-én voltak lélegeztetőgépen, az így kezelt betegek száma azóta lényegében folyamatosan csökken.

Hatósági karanténban 22779 ember van. Az összes fertőzések száma a járvány kezdete óta 316669. (A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla szerint azonban a tüntetmentesekkel együtt valójában már a magyar lakosság akár ötöde is megfertőződhetett.)

Az elmúlt napon mindössze 4647 teszt készült, a pozitív eredmények aránya 13,1 százalék.

Vasárnap az egészségügyi dolgozók körében már megkezdődött a Pfizer-BioNTech vakcinájával a csoportos oltás Magyarországon. Egyelőre a valóban tömeges oltással még várni kell arra, hogy a vakcina nagy tételben megérkezzen, a kormány mindenesetre jelezte, az oltási tervek készen vannak, az oltópontok helyeit kijelölték, Orbán szerint egy hétvége alatt be lehet oldani azokat, akik eddig jelentkeztek a vakcináról tájékoztató hivatalos oldalon. A jelentkezők száma több mint 300 ezer. A kezdetekben nem egyértelmű nyilatkozatok után a kormány mostanra azon az állásponton van, hogy az oldalon való regisztráció alapján alakul ki az oltások sorrendje. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint azonban aggályos az oldalon az adatkezelés, nem világos annak célja sem.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Az oldalon való regisztrációra és az oltások beadására buzdította a lakosságot az Operatív Törzs legutóbbi sajtótájékoztatóján Müller Cecília is. Az országos tisztifőorvossal összhangban Merkely Béla is arról beszélt, hogy a vakcina ismétlőoltása – amely az elsőt három héttel később követi – 95 százalékos védelmet ad. A Pfizer és a BioNTech vakciunájának alapját Karikó Katalin – a BioNTech alelnöke – ribonukleinsavval kpcsolatos kutatásai nyomán 2004-ben készített szabadalma adja. „Az mRNS-en alapuló vakcinát nagyon gyorsan elő lehet állítani. Fontos még, hogy nem tartalmazza a vírus teljes génállományát, így nem okoz fertőzést, tehát biztonságos” – mondta Karikó, akinek Richard Dawkins, a világhírű evolúcióbiológus karácsonykor már Nobel-díjat követelt.

Az oltás elsődleges lehet a járvány elleni küzdelemben, de a távolságtartással és a maszkviseléssel még hosszabb ideig számolni kell. Egyéb tényezők is befolyásolhatják a járvány terjedését: az időjárás erre csekélyebb mértékben hatott, mint azt tavasszal várták – bár a nyári melegben így is csökkent a terjedés sebessége –, a Texasi Egyetem kutatása azonban arra jutott, hogy a hideg, alacsony páratartalmú levegőben messzebbre juthat a cseppeken a vírus, így különösen zárt térben hatékonyabban fertőzhet.

Az oltás a járványügyi szakemberek szerint nem hoz varázsütésre változást, sőt, amerikai szakértők szerint a járvány neheze az Egyesült Államokban majd januárban jön el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!