Merkely: A lakosság 20 százaléka is megfertőződhetett

2020. december 24. – 10:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Soha nem állt még ilyen kihívások előtt az egészségügy, mint a koronavírus-járvány idején, és a dolgozók megmutatták igazi erejüket, összetartásukat – méltatta az egészségügyi dolgozók helytállását a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön.

Merkely Béla arról is beszélt, hogy a járványidőszakban a kórházak egymást segítették ki, az egyetemek pedig közösen végeztek nagy, reprezentatív szűrést annak érdekében, hogy pontosan meg lehessen határozni a vírus fertőzőképességét és azt, hol állunk a járványban – számolt be a rektor által elmondottakról az MTI.

Tavasszal, a járvány első hullámában a szakemberek is csak ismerkedtek a vírussal, és egy gyors, határozott intézkedéssel nagyjából a határon kívül tartották a vírusfertőzést.

Merkely szerint a járvány második hullámában a számítások szerint akár a lakosság 20 százaléka is megfertőződhetett.

Annak azonban lehet örülni, hogy az intenzív osztályok „békebeli” kapacitásának kétharmadánál meg tudták állítani a betegszámot – tette hozzá. Fontos azonban, hogy a lakosság szenteste is tartsa be az indokolt védelmi előírásokat. Családon belül is javasolta a maszkhasználatot, az óránkénti kézmosást és a másfél méteres távolság betartását.

Reményei szerint karácsony után az egészségügyben megkezdődik az oltás, első körben a közvetlenül a frontvonalban dolgozókat védik, majd az idősebb, a fertőzésnek jobban kitett krónikus betegeket kell beoltani.

Merkely elmondta, hogy az oltás sokkal biztonságosabb, mint bármilyen más gyógyszer. Olyan technológián alapul, amely számos ponton biztosítja azt, hogy semmilyen jelentős kárt nem okozhat a szervezetben.

A kisebb mellékhatások semmiképp sem összehasonlíthatók azzal, amit a koronavírus tud okozni.

Egy nemzeti oltási kampány megállíthatja a járványt, fontos, hogy mindenki megértse azt, hogy a vakcina a megoldása a járványnak – közölte a Semmelweis Egyetem rektora.

A koronavírus új, Nagy-Britanniában azonosított variánsáról elmondta: Londonban úgy tűnik, hogy a megbetegedések nagyobb részét ez a vírus okozza, de azok az esetek nem súlyosabbak, nincs több beteg, aki lélegeztetőgépre kerülne és nem magasabb a halálozás ettől.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Indokolt volt a lélegeztetőgépek beszerzése

A szakember kiállt a nagy számú lélegeztetőgép beszerzése mellett, amely a legrosszabb forgatókönyveknél is pesszimistább eshetőségek alapján volt indokolt.

Magyarországon alapesetben ezer koronavírusos beteg számára biztosíthatott volna lélegeztető gépet, de a járvány első hullámában, az észak-olaszországi ellátatlan betegekről szóló híreket látva, a Magyarországra készített matematikai modellek szerinti legkedvezőtlenebb forgatókönyv esetén akár 14 ezer ember egyszerre történő lélegeztetésére lett volna szükség. Ezért indokolt volt a lélegeztetőgépek beszerzése – mondta.

„Emlékszünk azokra a képekre, amikor Milánóban a folyosón sírtak az orvosok (...), és amikor az Egyesült Államokban bármit megadtak volna azért, hogy megvegyenek egy lélegeztetőgépet.” A lélegeztetőgépek beszerzésekor a döntéshozók ebből indultak ki, nem a mostani „konszolidált helyzetből” – összegzett a Semmelweis Egyetem rektora.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!