187 ember halt meg, megugrott a fertőzöttek száma is a statisztikában

2020. december 18. – 09:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

4428 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 295 977 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 187 beteg, így az elhunytak száma 7 725 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 89 814 fő, az aktív fertőzöttek száma 198 438 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti. 7 335 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 564-en vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

December 14. óta jelentősen visszaesett a statisztikában az új fertőzöttek száma. Míg a korábbi napokban rendszeresek voltak a 4-5-6 ezres új esetszámok, csütörtökig egyszer sem ment 3 ezer fölé sem. Péntekre ez megváltozott, az előző napi adathoz képest majdnem ezerötszázzal több fertőzöttet jelentettek. Az adatok hullámzásának hátterében valószínűleg adminisztrációs problémák állnak, írtuk tegnapi cikkünkben.

A halottak számában is lehetett látni egy visszaesést a hét elején, a legmagasabb adatot szintén pénteken rögzítették.

Ugyanakkor a Telexnek Ferenci Tamás biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docense, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai munkacsoport tagja azt mondta, hogy járványügyi jelentősége annak önmagában nincs, ha egy-egy alkalommal az előző naphoz képest nagyon csökken vagy nagyon emelkedik az esetszám. Epidemiológiai szempontból csakis a trendszerű eseményeket érdemes nézni, amit például a mozgóátlag jelez. A december eleji csúcs óta pedig a mozgóátlagojk is csökkennek.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hogy december 27-én vagy 28-án kezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása, első körben 35 ezer embernek elégséges mennyiség érkezik Magyarországra, és első helyen az egészségügyi dolgozókat oltják majd be. A további oltásokról elmondta: a regisztrációnak lesz jelentősége, mert amikor tömegesen elérhetővé válik a vakcina, a regisztráció szerint fognak haladni. Ezért kérte az embereket az előjegyzésre. A kormányfő azt mondta: „idén kis karácsony lesz”, a rokonlátogatásokról most le kell mondani az egészségmegóvás érdekében. A szenteste szabályozása még nem világos, erről a hétfői kormányülésen döntene, de örülne, ha a szakemberek úgy foglalnának állást, hogy azon az egy estén megengedhetők lazább szabályok. Így például az, hogy a 10 fős családi összejövetelekbe a 14 év alatti gyermekek ne számítsanak bele.

Csütörtökön az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen megerősítette, hogy az Európai Unió országaiban december 27-én kezdődik majd a koronavírus elleni vakcina beadása. Ursula von der Leyen a Twitteren egészen pontosan azt írta, hogy szerte az unióban 27-én, 28-án illetve 29-én kezdődik majd az emberek beoltása, és azt is hozzátette, hogy a tagállamok együtt védik meg a lakosaikat. A Bizottság elnökének nyilatkozata nem sokkal azután erősítette meg a hírt, hogy a német egészségügyi miniszter, Jens Spahn bejelentette: amennyiben az engedélyezés a várt időpontban megtörténik, Németországban december 27-én kezdik el beadni a vakcinát.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília legutóbb több mint egy hete, december 8-án jelent meg nyilvánosan az operatív törzs napi tájékoztatóján, amelynek amúgy március óta az arca és főszereplője szokott lenni. Mivel az országos tisztifőorvos napokon át tartó hiánya szokatlan, szerettük volna megtudni, hogy mi lehet ennek az oka. De hiába tettünk fel írásban már napokkal ezelőtt is erre vonatkozó kérdéseket, sem az operatív törzs sajtóközpontja, sem az NNK sajtóosztálya nem reagált a megkeresésünkre. Ugyanakkor információink szerint a lakossági kérdések számára fenntartott koronavirus@1818.hu címen érdeklődő magánembereknek is csak azt válaszolták, hogy Müller egészségügyi állapotáról az információ személyes jellege miatt nem adhat felvilágosítást, írtuk csütörtökön. Pénteken reggel azonban Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldalán megjelent egy fotó Müller Cecíliáról, amint az operatív törzs reggeli értekezletére tart.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a tervezettnél hat nappal korábban, január 6-án fog dönteni arról, hogy javasolja-e a Moderna koronavírus elleni védőoltásának engedélyezését – jelentette be az ügynökség csütörtökön Amszterdamban. Ezzel a Moderna vakcinája lehet a második, amely megkapja az engedélyt az Európai Unióban. Eredetileg január 12-re tervezték a döntést, de az amerikai gyógyszercég a vártnál hamarabb, már csütörtökön átadta a dokumentáció utolsó részét. Ezek az adatok már az európai piacra történő gyártásra vonatkoznak – közölte az EMA. A Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagát már a jövő héten jóváhagyhatják.

Az Európai Bizottság a lezárta a Novavax amerikai gyógyszeripari vállalattal a koronavírus elleni lehetséges oltóanyaguk beszerzéséről folytatott megbeszéléseket is, a tervezett szerződés lehetővé tenné az Európai Unió számára 100 millió adag, illetve további akár még 100 millió adag oltóanyag megvásárlását. A Novavax vállalattal folytatott megbeszélések lezárásával bővült az Európai Unió számára jövőben rendelkezésre álló oltóanyagok portfóliója, az Európai Bizottság ugyanis ez idáig az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica NV, a BioNtech-Pfizer, a CureVac és a Moderna vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!