Moszkvában megkezdődött a koronavírus elleni vakcinák kiosztása

2020. december 5. – 08:51

frissítve

Moszkvában megkezdődött a koronavírus elleni vakcinák kiosztása
A Szputnyik V elnevezésű orosz vakcina – Fotó: Vitaly Nevar / TASS / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A hivatalos statisztikák szerint a világon 65 862 427 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 518 096, a gyógyultaké 42 306 873 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. A fertőzöttek száma ennél a valóságban lényegesen magasabb, mivel a tesztek száma többé-kevésbé korlázotott országonként, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek – írta az MTI.

Ha a fertőzöttek számát nézzük, a járvány továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább (14 millió fertőzött), utána India és Brazília következik (9,5 és 6,5 millió fertőzött), majd Oroszország (2,4 millió) és Franciaország (2,3 millió) jön a legferőzöttebb országok sorában.

Moszkvában szombaton elkezdődött 70 rendelőintézeten keresztül a koronavírus elleni oltóanyag szétosztása a betegségnek leginkább kitett emberek számára, írja az MTI.

A moszkvai polgármesteri hivatal szerint a lehetőséggel elsőként a naponta sok emberrel érintkezésbe lépő egészségügyi és oktatásügyi alkalmazottak, valamint a szociális munkások élhetnek önkéntesen és ingyenesen, 18 és 60 év között. A két oltásból álló ellenanyagot az ennél idősebbek, a terhes nők, az egyes krónikus betegségekkel élő emberek, valamint az elmúlt két hét alatt felső légúti fertőzésen átesők vagy egy hónap alatt valamilyen más védőoltást kapók nem kaphatják meg.

Szergej Szobjanyin polgármester pénteken elmondta, hogy a feliratokozás első napján ötezren jelentkeztek. Az orosz vakcina két oltása között 21 napnak kell eltelnie. A kifejlesztői szerint a vakcina 95%-os hatékonyságú, több külföldi tudós azonban aggasztónak nevezte az orosz oltóanyag kifejlesztésének gyorsaságát és azt, hogy a többfázisú tesztelés még nem fejeződött be.

Portugáliában karácsonykor enyhítenek a koronavírus-járvány miatti korlátozásokon, hogy az emberek meglátogathassák szeretteiket, de szilveszterkor újra szigorítanak, hogy megelőzzék a tömeges megfertőződés veszélyével járó népes ünnepléseket.

Pénteken hosszabbította meg december 23-ig a veszélyhelyzetet a kormány, a rendkívüli jogrendben az ország nagy részén, így a fővárosban és az északi Portóban is szigorú kijárási korlátozásokat és éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el. Az utazási korlátozásokat december 23. és 26. között feloldják, és 24-én, valamint 25-én az éjszakai kijárási tilalom nem este 11 órakor kezdődik, hanem csak hajnali kettőkor. Az összejöveteleknek karácsonykor nem lesz létszámkorlátja.

Szilveszterkor tilos lesz utcai mulatságokat rendezni, és a szabadtéri összejöveteleken legfeljebb hatan vehetnek részt. Házibulikat lehet rendezni, de senki nem hagyhatja el lakhelyét, és hajnali 2 órára mindenkinek haza kell térnie.

(MTI)

Több halottja és súlyos állapotban lévő betege is van a koronavírusnak a rendvédelmi dolgozók között, írja a Népszava.

A lap szerint a rendőri állomány két, a honvédségi egy civil tagja, a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás egy-egy munkatársa, illetve két fogvatartott vesztette életét a járványban. A rendőrség a lap kérdéseire azt mondta, a járvány kezdete óta 3579 rendőr kapta el a vírust, ebből 2001-en felépültek. A válaszadáskor 1578 aktív fertőzöttről tudtak, ami az állomány 3%-a.

A honvédségnél december 3-ig 880 aktív fertőzöttről tudtak és 2064 gyógyult katonáról és civil dolgozóról. A katasztrófavédelemnél 13 ezer dolgozó között csak 232 igazoltat találtak, a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint pedig a látogatási tilalom ellenére már 120 rab kapta el a koronavírust.

Októberben a Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME) kifejezetten tragikus képet vázolt a járvány magyarországi jövőképéről, ami végül decemberre be is igazolódott, írja a Magyar Hang.

Az október másodikai adatok szerint 1322 új fertőzöttet azonosítottak és 17 ember vesztette életét a vírus miatt. Ezt akkor sokan úgy értelmezték, hogy a második hullám szelídebb lesz, a szakemberek viszont már akkor is felhívták az emberek figyelmét arra, hogy 4-5 hét múlva, amikor a fiatalok után az idősebbeket is eléri a vírus, megugranak majd az adatok.

A seattle-i intézet algoritmusa a lap szerint közelítőleg pontosan jósolt a várható fertőzöttek és a halálesetek számánál is (december elejére például napi 200 új halálesetet jósoltak, most szombaton 193-an haltak meg a vírusban). A számítógép azonban túlbecsülte a szükséges lélegeztetőgépek számát, illetve az előrejelzés szerint már novemberben tetőznie kellett volna a második hullámnak, mostanra a csökkenés szakaszában kéne járnia Magyarországnak: utóbbit befolyásolta az is, hogy az ország később vezette be a szigorításokat.

Az algoritmus mostani jóslata szerint az alábbi módon alakulhat tovább a járvány görbéje például a napi halálozások esetén – a lila szaggatott vonal a mostani előrejelzést mutatja, a piros szaggatott vonal a szigorítások enyhítése esetén érvényes, a kék a vakcina érkezésére, míg a zöld a tényleges általános maszkhasználatra vonatkozik:

Az algoritmus előrejelzése a napi halálozásokkal – Fotó: IHME
Az algoritmus előrejelzése a napi halálozásokkal – Fotó: IHME

Az algoritmus szerint, ha továbbra is így haladunk, mostanában érjük majd el a tetőzést a napi új fertőzöttek számában. A fertőzöttek, az összes halálozási számnak és a napi elhunytak számának jóslatát itt nézheti meg.

Elfogadta a nemzeti oltási tervet a szlovén kormány arra vonatkozóan, hogy ingyenes és önkéntes lehessen majd a koronavírus elleni vakcina Szlovéniában, írja az MTI.

Az egészségügyi minisztérium munkatársa, Doroteja Novak Gosaric azt közölte, a védőoltásra egészségbiztosítástól függetlenül mindenki jogosult lesz. A lakosság beoltása januárban kezdődhet meg, első körben az idősotthonok lakóit és az egészségügyben dolgozókat oltják majd be. Gosaric szerint egy külön alkalmazást is létrehoznak majd, ahol regisztrálni tud az, aki vakcinát szeretne.

A kormány döntése szerint még decemberben megkezdődik a lakosság önkéntes tömeges tesztelése is. Szlovéniában nemrég fogadta el a kormány azt az ütemtervet, amely szerint enyhítenek majd a korlátozásokon, ebben mennyiségi sávokat határoztak meg a napi új esetek, valamint a kórházban kezelt betegek számára vonatkozóan.

Amint grafikonunkon látszik, az aktív fertőzöttek lakosságarányos számában Szlovénia sokáig vezetett Magyarországhoz képest, ez november 12-én változott, akkor a 100 ezer főre eső aktív fertőzöttek száma mindkét országban 1000 alatt volt. Az érték Szlovéniában azóta nagyjából stagnál, nálunk mostanra 1,8-szorosára emelkedett.

„A karácsonyi bevásárlási időszak, a karácsonyi ebédek és vacsorák azok, amik a legnagyobb veszélyt jelenthetik a vírus terjedése szempontjából. Éppen ezért nem lehet megengedni azt, hogy teljesen megszüntessük a korábbi szigorító intézkedéseket. Az embereknek tudomásul kell venni, hogy ez a karácsony nem olyan, mint a korábbiak és azért, hogy magukat és az idős rokonaikat megvédjék, mindenképp be kell tartani a jelenleg hozott szabályokat” – mondta Szlávik János főorvos. Cikkünk itt található.

Néhány napon belül megérkezhet egy kínai vakcinagyártó ellenanyagának dokumentációja Magyarországra – közölte Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára. Elmondása szerint jelenleg három kínai céggel állnak kapcsolatban: két magán és egy állami vakcinagyártóval. Úgy tűnik, hogy a vakcina fejlesztésében az állami gyártó tart előrébb, és még az idén tömeges oltást tervez a cég.

Ez a cég küldheti meg a vakcinája teljes dokumentációját az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek; a magyar szakemberek tanulmányozni fogják a dokumentációt, és ha megfelelőnek találják, akkor lehet majd szó a vásárlásról – mondta Menczer, aki szerint ehhez még a Nemzeti Népegészségügyi Központ véleménye is szükséges. (MTI)

Oroszország megkezdi Covid-19 oltási programját Moszkvában. A fővárosban a vírus által leginkább veszélyeztetetteket oltják be, írja a BBC. Az orosz Sputnik-V vakcinát használják, aminek a tömeges tesztelési fázisa még nem fejeződött be. (Itt írtunk részletesen a jelenleg legismertebb Covid-vakcinákról, a Szputnyikról is.)

Több ezren regisztráltak a BBC szerint, hogy megszerezzék az oltást, az egyelőre nem tisztázott, hogy Oroszország hány adagot állított elő. Szergej Sobjanin moszkvai polgármester azt mondta, hogy a 13 milliós Moszkvában először a pedagógusoknak, egészségügyi szakembereknek és a szociális munkásoknak ajánlják fel a vakcinát.

Az online regisztrációs után az ezekben a szakmákban dolgozó 18-60 év közötti moszkvai lakosok ingyenesen megkapják az oltás, a városban hetven helyen reggel 8-tól este 8-ig működő oltópontokon. (BBC)

A területi közigazgatásban dolgozók tesztelésével folytatódik az országos célzott csoportos tesztelés a jövő héten. A tesztelésekben felhasználják a bölcsődék, óvodák, nevelési és oktatási intézmények és szociális otthonok kéthetes tesztelése során szerzett tapasztalatokat – közölte a Miniszterelnökség.

Az javasolják az operatív törzsnek, hogy vegye fontolóra, hogy „fenntartja-e december 11. után is az időseknek nyitott időszakot, mivel láthatóan bővül az ünnepek előtti látogatottság a boltokban, miközben a 65 év felettiek nem csupán ebben a napszakban járnak vásárolni” – Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt mondta a Magyar Nemzetnek.

Bubenkó szerint decemberben délelőttönként is erősebb a forgalom az átlagnál, ráadásul a boltok is korábban zárnak, így az időseknek fenntartott idősávból feszültségek keletkezhetnek.

A koronavírus-járvány miatt jövő év január 24-éről kilenc hónappal későbbre, október 24-re halasztották a nagy múltú Hongkong maratont. A rendre óriási tömegeket mozgósító futóversenyt az idén februárban rendezték volna meg, amelyre 74 ezer embert vártak, de lefújták a járvány miatt lefújták. (MTI)

Azaz az elmúlt 24 órában közel minden negyedik elvégzett teszt pozitív lett. A hivatalos tájékoztatás szerint szombatra 193 halt meg, ami azt jelenti, ez már a harmadik egymás követő nap, amikor a korábbiaknál több ember hal meg a koronavírus következtében.

Szerbiában 2021 első felében várható a tömeges oltás megkezdése, első körben az egészségügyi dolgozók, a rendőrök és a katonák kapják meg a vakcinát – jelentette be Mirsad Djerlek egészségügyi államtitkár. Az országban eddig 207 ezer fertőzöttet regisztráltak, és 1834 ember vesztette életét a koronavírus miatt. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!