A Washingtoni Egyetem algoritmusa szerint hamarosan tetőzhet a járvány Magyarországon

2020. december 5. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

Októberben a Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME) kifejezetten tragikus képet vázolt a járvány magyarországi jövőképéről, ami végül decemberre be is igazolódott, írja a Magyar Hang.

Az október másodikai adatok szerint 1322 új fertőzöttet azonosítottak és 17 ember vesztette életét a vírus miatt. Ezt akkor sokan úgy értelmezték, hogy a második hullám szelídebb lesz, a szakemberek viszont már akkor is felhívták az emberek figyelmét arra, hogy 4-5 hét múlva, amikor a fiatalok után az idősebbeket is eléri a vírus, megugranak majd az adatok.

A seattle-i intézet algoritmusa a lap szerint közelítőleg pontosan jósolt a várható fertőzöttek és a halálesetek számánál is (december elejére például napi 200 új halálesetet jósoltak, most szombaton 193-an haltak meg a vírusban). A számítógép azonban túlbecsülte a szükséges lélegeztetőgépek számát, illetve az előrejelzés szerint már novemberben tetőznie kellett volna a második hullámnak, mostanra a csökkenés szakaszában kéne járnia Magyarországnak: utóbbit befolyásolta az is, hogy az ország később vezette be a szigorításokat.

Az algoritmus mostani jóslata szerint az alábbi módon alakulhat tovább a járvány görbéje például a napi halálozások esetén – a lila szaggatott vonal a mostani előrejelzést mutatja, a piros szaggatott vonal a szigorítások enyhítése esetén érvényes, a kék a vakcina érkezésére, míg a zöld a tényleges általános maszkhasználatra vonatkozik:

Az algoritmus előrejelzése a napi halálozásokkal – Fotó: IHME
Az algoritmus előrejelzése a napi halálozásokkal – Fotó: IHME

Az algoritmus szerint, ha továbbra is így haladunk, mostanában érjük majd el a tetőzést a napi új fertőzöttek számában. A fertőzöttek, az összes halálozási számnak és a napi elhunytak számának jóslatát itt nézheti meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!