Önkéntes és ingyenes lesz a koronavírus elleni oltás Szlovéniában

2020. december 05. – 16:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a nemzeti oltási tervet a szlovén kormány arra vonatkozóan, hogy ingyenes és önkéntes lehessen majd a koronavírus elleni vakcina Szlovéniában, írja az MTI.

Az egészségügyi minisztérium munkatársa, Doroteja Novak Gosaric azt közölte, a védőoltásra egészségbiztosítástól függetlenül mindenki jogosult lesz. A lakosság beoltása januárban kezdődhet meg, első körben az idősotthonok lakóit és az egészségügyben dolgozókat oltják majd be. Gosaric szerint egy külön alkalmazást is létrehoznak majd, ahol regisztrálni tud az, aki vakcinát szeretne.

A kormány döntése szerint még decemberben megkezdődik a lakosság önkéntes tömeges tesztelése is. Szlovéniában nemrég fogadta el a kormány azt az ütemtervet, amely szerint enyhítenek majd a korlátozásokon, ebben mennyiségi sávokat határoztak meg a napi új esetek, valamint a kórházban kezelt betegek számára vonatkozóan.

Amint grafikonunkon látszik, az aktív fertőzöttek lakosságarányos számában Szlovénia sokáig vezetett Magyarországhoz képest, ez november 12-én változott, akkor a 100 ezer főre eső aktív fertőzöttek száma mindkét országban 1000 alatt volt. Az érték Szlovéniában azóta nagyjából stagnál, nálunk mostanra 1,8-szorosára emelkedett.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!