Szlovákiában decemberben újra letesztelik a teljes lakosságot

2020. november 19. – 08:01

frissítve

Szlovákiában decemberben újra letesztelik a teljes lakosságot
Szlovákiában sorokban várakoznak az emberek koronavírus tesztre az országos tesztelés keretében 2020. október 31-én – Fotó: Vladimir Simicek / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk a koronavírus-járványról csütörtökön.

9 579 490 978 forint volt a nyári, a koronavírussal és a gazdaság újraindításával kapcsolatos nemzeti konzultáció kampánya, ehhez jött még a levelek gyártása és postázási költségei – írja Facebook-oldalán Kassai Dániel. A pestszentlőrinci független (kiugrott LMP-s) önkormányzati képviselő ugyanis a Miniszterelnöki Kabinetirodában járt, hogy közérdekű adatigénylése nyomán betekinthessen az iratokba, így kiderüljön, mennyi magyar adófizetői pénzt emésztett fel a nyár végén lezárt újabb nemzeti konzultáció. Bővebben itt írtunk erről.

150 millióra nőtt a mélyszegénységben élő – oktatáshoz, megfelelő táplálékhoz, egészségügyi ellátáshoz vagy ivóvízhez hozzá nem férő – gyerekek száma a koronavírus-járvány miatt – állapította meg az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) a Gyermekek Világnapja előtt nyilvánosságra hozott jelentésében. Az UNICEF Magyarország azt írta, a koronavírus-járvány komoly hatással van a gyerekek életére: miközben a fertőzött gyerekek tünetei általában enyhék, a növekvő fertőzöttségi adatok és a járvány oktatásra, valamint táplálásra gyakorolt hosszú távú hatásai egy egész generáció jóllétét fenyegetik. Bővebben itt írtunk erről.

Nagyon megnőtt a koronavírusos halálesetek száma az osztrák idősotthonokban és ápolási intézményekben a járvány jelenleg zajló második hullámában – jelentette csütörtökön az APA hírügynökség az ellenzéki osztrák Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) párt az egészségügyi miniszterhez intézett interpellációja alapján. A NEOS adatai szerint az idősotthonokban regisztrált Covid-áldozatok több mint fele (323 a 607-ből) az elmúlt negyven napban vesztette életét. Burgenland tartományban az összes (15 áldozat) idősotthoni halálesetet október 1. és november 12. között jegyezték fel, míg Alsó-Ausztriában 91 százalék (89 halálesetből 81), Felső-Ausztriában pedig 82 százalék (76 esetből 62) ez az arány – áll az interpellációban. Az ellenzéki párt rámutatott arra is, hogy a november 12-ig elhunyt 1800 Covid-betegből 1150 volt 75 évesnél idősebb. A NEOS szerint ezért több tartományban a tartományi kormányzók a felelősek, nekik kellett volna bevezetniük a védelmi intézkedéseket. A NEOS szorgalmazza, hogy a járvány elleni intézkedésekre a tartományoknak adott pénzügyi segítséget kössék egyértelmű célokhoz és minőségi követelményekhez. Ausztriában múlt hét szombaton jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár, hogy további szigorításokat vezetnek be, köztük a teljes kijárási tilalmat. (MTI)

560 egészséges felnőtt vett részt az Oxfordi Egyetem által fejlesztett vakcina tesztelésének második fázisában, az eredményeket a The Lancet orvosi szaklapban közölték a kutatók. Azt írták, a résztvevők egyik felének placebót, a másiknak két adag oltóanyagot adtak, és az eredmények alapján nemcsak a fiatalabbakból (18-55) és az 56-79 év közöttiekből, hanem az idősebbekből (70 év felettiek) is erős immunreakciót váltott ki az oltóanyag, ami azért különösen jó hír, mert az egyetem szerint az idősebb korosztálynál nem szokott ennyire erős immunválasz kialakulni. Mellékhatásokról nem érkezett hír egyelőre. Az Oxfordi Egyetem tájékoztatása szerint most jön majd az, amikor megvizsgálják: ez az immunválasz elegendő védettséget nyújt-e a fertőzés ellen. (Sky News)

A világon csütörtök reggelig 56 202 247 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 349 339, a gyógyultaké pedig 36 146 875 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Egy nappal korábban 55 578 685 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 337 559, a gyógyultaké pedig 35 739 244 volt. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen. A legfertőzöttebb ország továbbra is az Egyesült Államok, ahol eddig 11,5 millió koronavírusos beteget találtak, ezt követi India 8,9 millió, majd Brazília 5,9 millió fertőzöttel. (MTI)

Budapest és Pest mellett elsősorban a nyugati megyékben, főként Győr-Moson-Sopron és Vas megyében jelentős a fertőzöttség – mondta Müller Cecília szerdán az operatív törzs sajtótájékoztatóján, majd megjelent egy fertőzöttségi térkép a hivatalos tájékoztató oldalon, ami a leírása szerint „a települések és fertőzöttek életkori megoszlását” hivatott bemutatni. A térkép nem kattintható, képként töltötték fel az oldalra, a 2020. március 4. és 2020. november 17. közötti időszakot öleli fel, és „a települést szimbolizáló pötty piros színű, ha az ábrázolt időszakban, volt a településen igazolt fertőzött, zöld színű, ha a településen nem volt igazolt fertőzött”. Erről bővebben itt írtunk.

Május óta most nőtt a legmagasabbra az Egyesült Államokban a koronavírus okozta halálesetek napi száma, miközben a járvány országszerte erősödik, túlfeszítve az egészségügyi rendszer kapacitásait. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem helyi idő szerint szerdán közölt adatai szerint 1707 Covid-beteg halt meg a megelőző 24 órában, és ezzel átlépte a 250 ezret a járvány eddigi amerikai halálos áldozatainak száma. Ennél is gyorsabban nő az újonnan igazolt fertőzések száma. Kedden egyetlen nap alatt 161 900 fertőzöttet azonosítottak az országban, ezzel az új esetek száma több mint két hete meghaladja a napi százezret. Bővebben erről itt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!