Térképre tették a magyarországi fertőzöttségi szintet

2020. november 19. – 07:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest és Pest mellett elsősorban a nyugati megyékben, főként Győr-Moson-Sopron és Vas megyében jelentős a fertőzöttség – mondta Müller Cecília szerdán az operatív törzs sajtótájékoztatóján, majd megjelent egy fertőzöttségi térkép a hivatalos tájékoztató oldalon, ami a leírása szerint „a települések és fertőzöttek életkori megoszlását” hivatott bemutatni. A térkép nem kattintható, képként töltötték fel az oldalra, a 2020. március 4. és 2020. november 17. közötti időszakot öleli fel, és „a települést szimbolizáló pötty piros színű, ha az ábrázolt időszakban, volt a településen igazolt fertőzött, zöld színű, ha a településen nem volt igazolt fertőzött”.

Fotó: koronavirus.gov.hu
Fotó: koronavirus.gov.hu

Az mondjuk nem derül ki, hogyan értendő az életkori megoszlás, és fertőzöttségi számokat sem mellékelték a képhez, és mivel nem kattintható, a településeket is csak tippelgetni lehet. A térképpel együtt közzétett szöveg szerint a 46. héten Heves megyében intenzíven, több mint 90 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma az előző héthez képest, ám itt még mindig kevesebb a fertőzött, mint a nyugati országrészben. Vas megyében 74, Nógrádban 55 százalékkal nőtt, míg Somogyban stagnál a fertőzöttek száma, Fejérben 32, Zalában 30 százalékkal kevesebb fertőzöttet mutattak ki.

A 45. héten diagnosztizált 32 003-mal szemben a 46. héten 32 684 pozitív esetet regisztráltak. Az életkori megoszlásról azt írták, hogy a 40–49 éves korosztály a legérintettebb, a fertőzöttek csaknem negyede tartozik ide, a 65 év felettiek aránya 15, a 80 éven felülieké 5 százalék, a 14 év alattiak aránya 4 százalék körül van. A nők aránya 54, a férfiaké 46 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!