Egyetlen nap alatt több mint 1700-an haltak meg, 161 ezer fertőzöttet azonosítottak az Egyesült Államokban

2020. november 19. – 05:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csak kedden közel 77 ezer koronavírusos beteg került kórházba.

Május óta most nőtt a legmagasabbra az Egyesült Államokban a koronavírus okozta halálesetek napi száma, miközben a járvány országszerte erősödik, túlfeszítve az egészségügyi rendszer kapacitásait, írja az MTI. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem helyi idő szerint szerdán közölt adatai szerint

1707 Covid-beteg halt meg a megelőző 24 órában, és ezzel átlépte a 250 ezret a járvány eddigi amerikai halálos áldozatainak száma.

Ennél is gyorsabban nő azonban az újonnan igazolt fertőzések száma. Kedden egyetlen nap alatt 161 900 fertőzöttet azonosítottak az országban, ezzel az új esetek száma több mint két hete meghaladja a napi százezret. A járvány kezdete óta azonosított fertőzések száma a 11,4 milliót közelíti az Egyesült Államokban, messze megelőzve ezzel a világ minden más országát.

Az AP hírügynökség szerint a túlterhelt kórházak kápolnáikat, büféiket, várótermeiket, folyosóikat, de néhol még az autógarázsaikat is kórtermekké alakítják. A körülmények napról napra romlanak, miközben a személyzet elkeseredetten hívja a többi egészségügyi intézményt, szabad kapacitások után kutatva. A Covid-19 betegséggel kórházban kezelt emberek száma megduplázódott az elmúlt hónapban.

Eddig összesen körülbelül 79 ezer koronavírusos beteg került kórházba.

Az esetek száma az ország mind az ötven államában emelkedőben van, és egyre inkább csúszik ki a járványügyi hatóságok, népegészségügyi szervek ellenőrzés alól. Különösen nehéz a helyzet a közép-nyugati térség északi államaiban, de Texasban is, ahol a kórházak más egészségügyi intézményekből toboroznak orvosokat a napi 8000 feletti újabb koronavírus-beteg ellátására.
A kormányzók és polgármesterek emiatt országszerte ismét korlátozó intézkedések bevezetésére kényszerülnek, elrendelik a kötelező maszkviselést, korlátozzák a nyilvános és magán rendezvények létszámát a jövő héten beköszöntő Hálaadás ünnepe előtt, bezáratják az éttermek zárt tereit, az edzőtermeket, és korlátozzák a boltok és más vállalkozások nyitvatartását. A Fehér Ház szóvivője közben „orwellinek” minősítette a helyi hatóságok szigorító intézkedéseit.

„Az amerikai emberek tudják, hogyan védjék meg az egészségüket. Megküzdöttünk már a járvánnyal sok hónapon át”

– mondta Kayleigh McEnany a Fox News televízióban, bírálva a nyugati Oregon államot, amelynek kormányzója 6 főben korlátozta a gyülekezéseket, és hatósági fellépéssel fenyegette meg az előírás megszegőit. Donald Trump leköszönő elnök szóvivője erre reagálva azt hangoztatta, hogy az amerikai emberek „szabadságszeretőek”. A Trump-kormányzat egy másik tisztségviselője, Brett Giroir egészségügyi miniszterhelyettes ezzel élesen ellentétes üzenetet fogalmazott meg, arra figyelmeztetve, hogy az Egyesült Államok „veszélyes ponthoz” érkezett, amit – mint mondta – „a legnagyobb komolysággal kell kezelni”.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!