81 újabb áldozata van itthon a járványnak

2020. november 8. – 09:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

4673 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon vasárnapra, ezzel 109 616-ra nőtt a számuk. Meghalt 81 többségében idős, krónikus beteg, de köztük van egy 46 éves férfi is, akinek semmilyen alapbetegsége nem volt. A halottak száma így 2438-ra emelkedett, 25 070-en pedig már meggyógyultak. 5803 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 417-en vannak lélegeztetőgépen.

Az aktív fertőzöttek száma 82 108. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, a halottak 29 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti, írja a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal, a koronavirus.gov.hu.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban jelentette be, hogy felfüggesztik a kockázat nélkül halasztható műtéteket, aztán szombaton Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere is elrendelte, hogy ez keddtől lesz érvényes. Orbán azt mondta, hogy az operatív törzs értékelése szerint november 21-én 2240 olyan intenzív ágyra, amihez van lélegeztetőgép, december 10-re pedig majd 4480 intenzív ágyra lesz szükség, amihez szükség van ápolónőre, orvosra, itt van nagyjából az egészségügy teljesítőképességének a határa.

Szombaton egy rövid videóban pedig már arról beszélt, hogy hétfőn újabb egészségügyi lépések várhatók.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton arról beszélt, hogy bár rendkívül hasznos a tömeges szűrés, de önmagában nem oldja meg a helyzetet. Szerinte a szűrés akkor hasznos, ha a pozitív embereket el lehet különíteni a többiektől, fel lehet kutatni a kapcsolataikat és meg lehet állítani a fertőzési láncot. Arra, hogy kimutassák egy ország átfertőzöttségét, inkább a PCR-tesztek alkalmasak, míg az antigén tesztek a mentőautókban lehetnek hasznosak, vagy olyan zárt közösségekben, ahol fontos kiemelni a fertőzötteket.

Szlávik szerint még mindig csak a felfutó szakaszában tartunk a járványnak, és nem lehet tudni, mikor várható az esetszám csökkenése. „Egyre több beteg kerül kórházba, ezért várhatóan mind több kórház fog ellátni koronavírusos betegeket” – mondta.

Több intézkedést jelentett be kedden este Orbán Viktor a járvány megfékezéséért: a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet Magyarországon, szerda éjféltől pedig életbe lépett a kijárási korlátozás, aminek értelmében éjfél és hajnal 5 között csak azok lehetnek utcán, akik dolgoznak, dolgozni mennek, vagy munkából mennek hazafelé. De akkor is ki lehet menni az utcára, ha valakit egészségkárosodás, életveszély vagy súlyos kár fenyeget. Ez utóbbiba tartozik a sürgős állatorvosi ellátás is, de kutyát például nem lehet ekkor sétáltatni. Járatsűrítést is elrendeltek a tömegközlekedésben – ez Budapestet és a megyei jogú városokat érinti, a járatok sűrítését reggel 7 és délelőtt 9, valamint délután 15 és este 19 óra között kell megoldaniuk.

A parkolást ingyenessé tették, távolságot kell tartani a moziban, színházban és a stadionokban: két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket sem foglalhatják el a nézők. A döntés értelmében nem tarthat nyitva olyan hely „amely rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújt”.

Azt, hogy mit jelent pontosan a veszélyhelyzet és a rendkívüli jogrend elrendelése, ebben a Telex Gyorstalpalóban írtunk meg, arról pedig, hogy a napi koronavírus-adatokat látva kell-e pánikolni, itt olvashat.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!