Tilos kutyát sétáltatni éjfél és 5 óra között

2020. november 7. – 17:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a hét közepén kijárási korlátozást vezettek be az országban, többen is azzal a kérdéssel keresték meg az Állatmentő Ligát, hogy lehet-e kutyát sétáltatni éjfél és hajnali öt óra között, illetve megengedi-e a szabályozás, hogy szükség esetén állatorvoshoz vigyük háziállatunkat éjszaka.

A szervezet kérdésre azt írta az operatív törzs ügyfélszolgálata, hogy a sétáltatás nem jelent kivételt a tilalom alól, „a jelen hatályos rendelkezések nem teszik lehetővé a kijárási tilalom idején”, ám az állat megbetegedése már egy más kategóriába tartozó indok. „Ilyenkor a lakhely elhagyásának célja az állat életének védelme, mely sok esetben akár súlyos vagyoni kárral is fenyegető helyzet. Utóbbi esetben mindenképpen ajánlott a helyi rendőrkapitányság ügyeletével is egyeztetni még az orvoshoz való indulás előtt” – írták.

Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy kijárási korlátozást vezetnek be az országban. A rendelet szerint éjfél és reggel öt óra között mindenkinek a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén kell lennie. Kivételt azok jelentenek, akik dolgoznak, dolgozni mennek, vagy munkából mennek hazafelé. De akkor is ki lehet menni az utcára, ha valakit egészségkárosodás, életveszély vagy súlyos kár fenyeget. Ez utóbbiba tartozik a sürgős állatorvosi ellátás is.

Rendőrök járőröznek a Deák Ferenc térnél kijárási korlátozás elrendelése után.Fotó: Huszti István / Telex
Rendőrök járőröznek a Deák Ferenc térnél kijárási korlátozás elrendelése után.Fotó: Huszti István / Telex

A szabályszegőket először csak figyelmeztetik, de akár bírságot is kiszabhatnak a rendőrök az ellenőrzés során.

A helyszíni bírság összege ötezer forinttól százötvenezer forintig terjed, de többszöri szabályszegés után akár kétszázezer forintos büntetést is kaphat az ember.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Szerda éjszaka megnéztük, hogy néz ki a kijárási korlátozás Budapest legforgalmasabb csomópontjain. Alig találkoztunk pár emberrel a rendelet hatályba lépése után, kihalt utcákat, üres villamosokat láttunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!