Szlávik János: A fertőzöttek többsége zsúfolt helyen járt, mielőtt megbetegedett

2020. október 28. – 07:33

frissítve

Szlávik János: A fertőzöttek többsége zsúfolt helyen járt, mielőtt megbetegedett
Katonák 500 koronavírus-fertőzött ellátásra alkalmas tábori kórházat alakítanak ki egy rendezvénycsarnokban Prága egyik elővárosában 2020. október 22-én – Fotó: Martis Divisek / EPA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az összes fontos szerdai hír a koronavírus-járványról egy helyen. Folyamatosan frissülő cikk, időnként töltse újra az oldalt.

18:32 – Négyhónapos, más társbetegségekben is szenvedő csecsemő volt a romániai áldozatok között

Romániában az elmúlt 24 órában 107-en haltak meg a betegség miatt, így már közel 6700 halottról tudni. Sajtóhírek szerint az áldozatok között volt egy négyhónapos csecsemő, akit a nagyszebeni kórházban ápoltak, a koronavírus mellett más társbetegsége is volt. Ismét ötezer fölötti, 5343 koronavírusos fertőzöttet regisztrál egy nap alatt a hatóságok. Ez volt a második alkalom, hogy a megbetegedések száma átlépte az ötezret, és ezzel már 222 559 megbetegedés ismert összesen az országban. (Transindex, HVG)

18:27 – Gócpont lett Kecskemét

Az orrot és a szájat egyaránt eltakaró maszk viselésére kéri a szabadtéri piacok és a temetők látogatása során Kecskemét polgármestere. Szemereyné Pataki Klaudia azt kérte, hogy „az írott és íratlan járványügyi szabályokat egyaránt tartsák be”, mert a megyeszékhely gócpont lett. A Budai utcai szabadtér piacot kordonnal veszik majd körbe és a piacfelügyelők, illetve városrendészek a belépési pontokon is ellenőrzik a maszk használatát. A közelgő halottak napja alkalmából pedig arra kérte a kecskemétieket, hogy mivel október 30-án, 31-én és november 1-jén várhatóan zsúfoltak lesznek a temetők, ott is viselje mindenki a maszkot. (MTI)

18:25 – Horvátországban és Szlovéniában is gyorsul a koronavírus-járvány terjedése

Szlovéniában szombattól egy hétre bezártak a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák és a diákotthonok is. Múlt keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, hétfőtől pedig az oktatási intézmények – az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével – digitális oktatásra álltak át. A közzétett adatok szerint kedden 2605-tel 28 208-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Hét beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 263-ra nőtt.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 2378-cal nőtt és elérte a 40 999-et az azonosított fertőzöttek száma. Rekordszámú, 23 ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 493-ra emelkedett. Kórházban 932 beteget ápolnak, közülük 68-an vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. (MTI)

18:16 – 23,5 ezer nézőt engedne be a Manchester United a meccseire

Az angol futballcsapat úgy alakította át stadionját, az Old Traffordot, hogy ott 23 500 néző biztonságosan nézhesse a meccseiket. Ehhez azonban a hatóságok engedélyeire is szükség van. Északnyugat-Anglia az ország egyik legfertőzöttebb területének számít, ahol a legmagasabb fokozatú készenléti rendszer van érvényben.

18:10 – Munkanélküliekből képeznek koronavírus-tesztelőket Ausztriában

Az osztrák vöröskereszt és a Salzburg tartományi munkaügyi hivatal (AMS) szerdán mutatta be a munkanélkülieket toborzó programját. A résztvevők hatóságilag elismert mentős kiképzést kapnak, és úgynevezett Covid-tesztelő csoportokban alkalmaznák őket.

14:22 – Nagyon sokan haltak meg egy nap alatt koronavírus miatt Romániában, köztük egy csecsemő is

Meghaladta a járvány kezdete óta mért legmagasabb napi új fertőzöttek és halálos áldozatok számát a szerdán közzétett, megelőző 24 órát lefedő adathalmaz. Eszerint Romániában 5345 új fertőzést igazoltak, és összesen 107 új halálesetet jelentettek. Elhunyt egy négyhónapos csecsemő is, akinek más társbetegségei is voltak. Az áldozatok száma 6681-re nőtt. Eddig összesen 159 855-en gyógyultak meg, így az aktív fertőzöttek száma 56 023-ra emelkedett. Jelenleg 861 beteget ápolnak intenzív osztályon, ez a járvány kezdete óta a legmagasabb szám. Az elmúlt 24 órában 36 815 tesztet végeztek, aminek 14,3 százaléka lett pozitív. Országszerte 777 újratesztelt fertőzött személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje. A bukaresti sajtó tudja, a 0 és 9 éves korosztályba sorolt elhunyt egy négy hónapos csecsemő, aki más társbetegségben is szenvedett. Kórházban 10 934 beteget kezelnek COVID-19-cel. (Maszol.ro)

14:11 – Szlávik János: A fertőzöttek többsége zsúfolt helyeken járt

Nemcsak Müller Cecília hangsúlyozza az egyéni felelősség fontosságát a koronavírus-járványban: így tett a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, Szlávik János is szerdán, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szlávik azt mondta, fontos, hogy betartsuk az előírásokat, kerüljük a zárt, zsúfolt helyeket, tömegben viseljünk maszkot. Ez azért különösen lényeges, mert a tapasztalatok alapján a megfertőződött emberek nagy többsége nem kerülte a nagy rendezvényeket, megbetegedése előtt zsúfolt helyen tartózkodott. (hirado.hu)

13:41 – Merkely Béla szerint decemberben már lesz oltás a koronavírus ellen Európában

Hosszú interjút adott az Origónak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, amiben beszélt a remdesivirről, és még arról is, hogy szerinte az első koronavírus-vakcinák bevizsgálása, az ún. hármas fázisú vizsgálatok szinte biztosan befejeződnek novemberben, és az Origo szerint a rektor biztos abban, hogy decemberbe megkezdődik az oltás Európában.

13:19 – Koronavírusos Kübekháza polgármestere

Molnár Róbert, a Csongrád-Csanád megyei Kübekháza polgármestere is megfertőződött koronavírussal. Molnár kedden délután lett rosszul, nehézlégzése volt és szédült. Néhány órával később elvégeztek nála egy orrüregi Covid-tesztet, aminek pozitív lett az eredménye.

12:38 – Operatív törzs: 259 fertőzöttet találtak egy veszprémi szociális intézményben

A második vonalbeli intézmények – vagyis az egyetemi klinikák – közül is egyes intézmények már beléptek a védekezési rendszerbe, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Müller szerint miközben a nyugat-európai országok egészségügyi intézményeit az összeomlás fenyegeti, Magyarországon nem következik, és nem is következett be az egészségügyi rendszerek túlterheltsége, mert a betegek ellátását előre megszervezték. Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az egyik veszprémi szociális intézményben nagy számban igazoltak pozitív személyeket. A 135 ápoló közül 55-en, a gondozottak közül pedig 204-en lettek pozitívak, 11-en mutattak tünetetek, őket már kórházban ápolják.

12:23 – Ha nem kapnak segítséget, az európai repterek negyede kerülhet csőd szélére

Ha még az év vége előtt nem javul a helyzet, és nem érkezik kormányzati segítség, közel kétszáz európai repülőtér válhat fizetésképtelenné a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben, ami az európai légi közlekedési hálózat jelentős hányadának összeomlásával, több százezer munkahely megszűnésével és több milliárd eurónyi GDP kiesésével fenyeget – írja a G7 az európai repterek kereskedelmi szövetsége, az ACI Europe cikke nyomán.

10:24 – Oroszországban kötelezővé tették a maszkviselést a nyilvános helyeken

Kötelező lett a maszkviselés szerdától Oroszországban az 50 főnél több embert befogadó nyilvános helyeken, a tömegközlekedésen, a taxikban, a parkolókban és a liftekben. Az erről szóló rendelkezést kedden adta ki Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője. Popova emellett az is javasolta, hogy az éjjel 23 és a hajnali 6 óra között legyenek zárva a show-műsoros szórakozóhelyek és az éttermek. Az ügyben a döntést a régiók vezetői hivatottak meghozni. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (8,8 millió), India (8 millió) és Brazília (5,4 millió) után. (MTI)

09:46 – Merkel bezáratná a bárokat, a mozikat és a színházakat is

November negyedikétől minden bárnak, edzőteremnek, szórakozóhelynek, színháznak, mozinak, operának zárva kellene tartania, az éttermekből csak elvitelre lehetne ételt kérni, az iskolák és az óvodák azonban továbbra is nyitva lehetnének Németországban – legalábbis ezt a tervezetet szeretné jóváhagyatni Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi tartományok miniszterelnökeivel egy, a Reutershez eljutott dokumentum szerint. Az új, tervezett szabályozások értelmében a Németországban élők csakis a velük egy háztartásban élőkkel találkozhatnának nyilvános terekben. A boltok továbbra is nyitva tarthatnának, ha korlátozzák a vásárlók számát, és fokozottan ügyelnek a higiéniai előírásokra.

A változtatást a koronavírusos esetszámok exponenciális emelkedése indokolná. A tervezet szerint a kormány anyagi segítséget is nyújtana azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek be kell zárniuk a rendelkezés miatt. Ide tartoznának még az uszodák, a kozmetikák, a masszázs- és tetováló szalonok, de a fizioterápiás szolgáltatások, illetve a fodrászatok nyitva tarthatnának. A rendelkezés november végéig maradna életben, a kormány pedig kéthetente tárgyalná meg az aktuális helyzetet. (Reuters)

09:43 – Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom Csehországban

Szerdán 0 órakor életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom Csehországban: ennek értelmében a cseh este kilenc órától reggel ötig csak bizonyos kivételekkel – egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségi probléma miatt – hagyhatják el lakhelyüket. A kutyák sétáltatása közben legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől. A közszolgálati rádió szerda reggel a rendőrségre hivatkozva azt jelentette, hogy a kijárási tilalom betartásával az éjfél utáni órákban nem voltak problémák. (MTI)

09:31 – Több polgármester koronavírusos, elmarad a fővárosi közgyűlés

Határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés szerdára tervezett ülése, jelentette be Karácsony Gergely közel fél órával a kezdési időpont után Facebook-oldalán. „Különleges helyzet különleges döntést igényelt. Több polgármester igazolt koronavírus fertőzött, más képviselők karanténban vannak, van, aki a teszteredményére vár. Az első és a legfontosabb, hogy mindenkinek jobbulást kívánjunk” – írta.

09:00 – 43-an meghaltak, háromezernél is többen vannak kórházban koronavírus-fertőzéssel

2291 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 65 933 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 43 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1578 főre emelkedett, 17 098-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 47 257. Az aktív fertőzöttek 27 százaléka, az elhunytak 35 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 3166 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen – számolt be szerdán az adatokról a koronavírusról tájékoztató hivatalos honlap. Egy nap alatt 9600-nál is többen kerültek házi karanténba. 15 596 tesztet végeztek, a pozitív tesztek aránya ezekből 14,6 százalék.

08:50 – Elkapta a koronavírust, kórházba került Rost Andrea

„Tegnap volt az opera világnapja, amit idén egészen máshogy ünnepeltem, mint korábban. Néhány napja a Szent László Kórházba kerültem koronavírus-fertőzéssel. Hálás vagyok az orvosoknak és a nővéreknek, akik mindent megtesznek ebben a nehéz helyzetben” – kezdte hétfői Facebook-bejegyzését Rost Andrea opera-énekesnő, aki itt számolt be arról, hogy ő maga is megfertőződött, és emiatt kórházba került.

07:22 – Már majdnem 44 millióan fertőződtek meg koronavírussal a világon

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint már 43 907 193 ember fertőződött meg koronavírussal a hivatalos nyilvántartások szerint, a járvány halálos áldozatainak száma 1 166 240, a gyógyultaké pedig 29 731 128. Előző nap 43 483 973 fertőzöttet tartottak nyilván, a járvány halálos áldozatainak száma 1 159 397, a gyógyultaké pedig 29 199 046 volt. Az Egyesült Államok a legfertőzöttebb, itt már 8 777 432 ember fertőződött meg, Indiában 7,9 millió, Brazíliában pedig 5,4 millió beteget tartanak nyilván. (MTI)

07: 10 – Melbourne kiszabadult a vesztegzárból, az emberek megrohamozták a kocsmákat

Véget ért szerdán Melbourne csaknem négy hónapos zárlata. Az ausztráliai Victoria állam fővárosa 112 napig volt vesztegzárban a koronavírus-járvány miatt, ez volt az egyik leghosszabb járványügyi zárlat a világon. Az elmúlt napokban némileg már enyhítettek a korlátozásokon, de kedd éjféltől az élet visszatért a normális kerékvágásba, megnyíltak az éttermek, kávézók, kocsmák és boltok. Egyes szórakozóhelyeken szilvesztert idéző hangulat volt, visszaszámlálással köszöntötték a határidő lejártát, konfettit szórtak az ajtón örömujjongva betóduló emberek, bár még mindig legfeljebb húszan lehetnek egyszerre odabent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!