43-an meghaltak, háromezernél is többen vannak kórházban koronavírus-fertőzéssel

2020. október 28. – 09:00

frissítve

43-an meghaltak, háromezernél is többen vannak kórházban koronavírus-fertőzéssel
A MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár egyik katonája fertőtleníti a szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyik tantermét 2020. október 26-án – fotó: Mészáros János / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

2291 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 65 933 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 43 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1578 főre emelkedett, 17 098-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 47 257.

Az aktív fertőzöttek 27 százaléka, az elhunytak 35 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 3166 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen – számolt be szerdán az adatokról a koronavírusról tájékoztató hivatalos honlap. Egy nap alatt 9600-nál is többen kerültek házi karanténba. 15 596 tesztet végeztek, a pozitív tesztek aránya ezekből 14,6 százalék.

Előző nap nagyon sok, 63 új halálos áldozatról és emellett 2079 új fertőzöttről adtak hírt. A Magyar Orvosi Kamara azonnali járványügyi szigorításokat követel: mint azt keddi közleményükben írták, „az egészségügyi krízis küszöbén, az orvosok és betegek érdekében” azonnali cselekvésre van szükség a kormány részéről. „A járvány okozta humanitárius és egészségügyi katasztrófa elkerülése érdekében” a kormánynak mielőbb meg kell hoznia „a nemzetközi ajánlásoknak és gyakorlatnak megfelelő szigorító intézkedéseket” – fogalmaztak.

Fotó: Telex
Fotó: Telex

A koronavírus-járványról készült részletes grafikonjainkat ide kattintva érheti el!

Többek között szigorúbb és következetesebb szabályokat kérnek a tömegrendezvények engedélyezésére, megtartásuk esetén pedig szigorúbb szabályozást és a maszkviselés, illetve távolságtartás ellenőrzését. Az idősek védelme érdekében visszaállítanák a vásárlási idősávokat is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján ismét arról beszélt, hogy „az elmúlt 24 óra adatai alapján megállapítható, hogy a járvány második hullámának továbbra is intenzíven felszálló ágában vagyunk”. Azt is mondta, hogy a kórházak és egészségügyi ellátóintézmények felkészültek, mindenki megkapja a gyógyuláshoz szükséges ellátást, és ismét kérte, hogy az őszi szünet alatt mérsékelje mindenki a közösségi programokat.

Közben kiderült, hogy kiürítik és Covid-kórházzá alakítják át a Semmelweis Egyetem pszichiátriai klinikáját, az RTL Klub pedig arról számolt be az Országos Mentőszolgálat és egy orvos tapasztalatai alapján, hogy amennyiben a háziorvos kér mentőt egy covidos betegnek, úgy a telefonáló orvosnak kell megmondani, hová vigyék kórházba a páciensét.

Koronavírusos lett Vidnyánszky Attila és Pikó András polgármester, valamint Hajnal Miklós, a Momentum politikusa is, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál pedig eddig 200 gondozott és 100 dolgozó fertőződött meg.

Olaszországban, Lombardiában ismét kritikus a helyzet: a kórházak nagyon telítettek, ezért a lombardiai sürgősségi osztályok vezetője a tízmilliós tartomány azonnali lezárását sürgette. A járványterjedés ismételt gócpontjának számító Lombardiában regisztrálták ismét a legtöbb új beteget, több mint ötezret egy nap alatt. Az Egészségügyi Világszervezet és a római egészségügyi tárca szakértője azt mondta, Milánót és Nápolyt azonnal le kell zárni.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!