Vidnyánszky Attila elkapta a koronavírust

2020. október 27. – 16:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pozitív lett Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának, a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé helyezett alapítvány kuratóriumi elnökének koronavírus-tesztje kedden, írja a Nemzeti Színház keddi közleményében.

A színház szerint Vidnyánszky „állapota kielégítő, otthonában pihen”. A színházban a folyik a kontaktkutatás és a tesztelés, írják.

A hvg.hu két forrásból is úgy értesült, hogy hétfőn ülésezett a Nemzeti Kulturális Tanács, amelyen Orbán Viktor és Vidnyánszky Attila is részt vettek. Egyik forrásuk maga is jelen volt az eseményen, ő azt is megerősítette, hogy Orbán külön is tárgyalt Vidnyánszkyval ezen az ülésen. Az ügyben keresték a Miniszterelnöki Sajtóirodát és a Magyar Művészeti Akadémiát is (melynek elnöke tagja a Nemzeti Kulturális Tanácsnak), de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ egyik helyről sem.

Vidnyánszky kedden vett részt egy távmeghallgatáson, az SZFE-ügyben beszélt az Európai Parlament Kulturális és Oktatási bizottsága kedd délelőtt. A meghallgatás egyik pontján meglepetésszerűen előhúzott három fényképet arról, hogy megmutassa, milyen állapotok uralkodnak most a blokád alá vett épületben. „Aggasztóak azok a hírek, amelyek onnan jönnek ki. Engedjék meg, hogy néhány fotót mutassak az anarchia eredménye kapcsán, hogy milyen helyzetek uralkodnak a Színművészeti Egyetemen. Hogy milyen borzalmas állapotok, hogy higiéniai és tűzoltósági szempontból milyen tarthatatlan helyzet uralkodik” – mondta.

A Szabad Európának az SZFE egyik diákja, Gálosi Dóra tagadta, hogy vállalhatatlan higiéniai körülmények lennének az SZFE épületeiben. Gálosi szerint minden előírást betartanak, „hiszen ezek az előírások miattunk vannak, amiatt, hogy minél nagyobb biztonságban legyünk. Az elejétől fogva nagyon komolyan vesszük a vírushelyzetet, megkérdezzük azoknak a véleményét, akik értenek hozzá, hogy hogyan tudnánk minél nagyobb biztonságban lenni, és ezt be is tartatjuk” – mondta.

Vidnyánszky még azt is mondta, hogy első pillanattól kezdve politikai dimenzióba került az ügy, és nem azért voltak október 23-án 15 ezren a tüntetésen, „ha voltak annyian”, mert a diákokkal mentek szolidaritást vállalni az emberek, hanem mert a baloldali politikai pártok tulajdonképpen kampánynyitó gyűlést tartottak. „Én nagyon remélem, hogy a diákság is előbb-utóbb látni fogja, mennyire eszközként van használva. Hiszen rögtön a kezdet kezdetén, augusztus elején kiképzést kapott a diákság egy része, ismert baloldali mozgalmárok egyetemfoglalást tanítottak nekik.” Vidnyánszky azt mondta:

„Minden, ami történik, a baloldali pártok szervezésében és politikai irányításával történik és valósul meg.”

Azt is kérte a hallgatóktól, hogy legyenek nyitottak más közelítésre, „ne taszítsanak el”, érezzék a jó szándékot.

Vidnyánszky Attila egy évtizede a hatalom választott színházi embere, hatalmas befolyással pozíciót pozícióra halmoz. Életútjáról itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!