Orvosi kamara: Azonnali járványügyi szigorra van szükség

2020. október 27. – 16:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Orvosi Kamara „az egészségügyi krízis küszöbén, az orvosok és betegek érdekében” azonnali cselekvésre szólította fel a magyar kormányt, írja a kamarai elnökség közleményében. Mint írják, „a járvány okozta humanitárius és egészségügyi katasztrófa elkerülése érdekében” a kormánynak mielőbb meg kell hoznia „a nemzetközi ajánlásoknak és gyakorlatnak megfelelő szigorító intézkedéseket”.

Az orvosi kamara többek között szigorúbb és következetesebb szabályokat hozna a tömegrendezvények engedélyezésére, megtartásuk esetén pedig szigorúbban szabályoznák és ellenőriznék a maszkviselést és a távolságtartást. Emellett tovább korlátoznák a vendéglátó- és szórakozóhelyek nyitvatartását és vendégszámát a fertőzésveszély miatt, az idősek védelmében pedig visszaállítanák a számukra biztonságosabb bevásárlást biztosító idősávokat.

Szerintük a kormányzati kommunikáció elkésett a járványügyi szabályokra felhívó kampányával, és egyedül hagyta az orvosi kamarát a vírusszkeptikus csoportok elleni harcban.

„Összefogásra van szükség ahhoz, hogy ezek a csoportok ne kelthessenek hamis biztonságérzetet, és ne tudják csökkenteni a személyes védekezés hatékonyságát”

– írják.

Ráadásul a koronavírusos betegek ellátására kijelölt kórházak jelentős részében továbbra is teljes ellátást várnak el az orvosoktól, ami „fontos erőforrásokat köt le a fertőző betegek ellátása elől és felesleges fertőzésveszélyt jelent a betegek és az ellátószemélyzet számára”, ezért ezt mielőbb megszüntetnék.

Emellett arra kérik a kormányt, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók saját védelmük érdekében visszaléphessenek az ellátásból. Az egészségügyi dolgozóknak fokozott védelmet és rendszeres szűrést kérnek, ugyanis ez „tagjaink visszajelzései alapján messze nem egyenletesen és általánosan megoldott”. Holott az egészségügyi dolgozók megfertőződése nem csak az ellátást, de tünetmentes vírushordozás esetén a betegeket és a kollégákat is veszélyezteti.

Mint írják, a „korszerű járványkezelés intenzív tesztelésre és ennek eredményeire épített hatékony, szelektív intézkedésre és kontaktus kutatásra épül”. Szerintük viszont a jelenlegi kapacitások már nem elegendőek a járvány terjedésének követéséhez, ezért „a Kormánynak fel kell hívnia a lakosság figyelmét az egyéni prevenció fontosságára és a szociális kontaktok számának csökkentésére”.

Emellett a kamara hozzáférhetővé tenné az orvosok számára azt az alapdokumentumot, amiben a kormány meghatározza a járványügyi védekezést, az átvezényléseket, a források allokációját, a kórházak feladatelosztását és a járvány különböző szakaszainak védekezését.

„A fentiek hiányában hamarosan a járvány tömeges fertőzésekkel járó szakaszával kell szembenéznünk, potenciálisan napi több ezer új fertőzéssel és akár több százas nagyságrendű halálozással. Ehhez az egészségügy túlterhelése és az egészségügyi dolgozók tömegeinek megbetegedése miatt, a megfelelő ellátás hiányában egyéb betegségben elhalálozók száma is hozzáadódik majd.”

– zárul a 48 ezer orvos képviseletét ellátó kamara közleménye, ami továbbra is a szakmai támogatásáról biztosítja a kormányt.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!