A háziorvosnak kell megmondania, melyik kórházba vigye a mentő a covidos beteget

2020. október 27. – 20:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az RTL Klubnak nyilatkozott név nélkül egy budapesti háziorvos, aki arról beszélt, hogy meglepetésére neki kellett eldöntenie, melyik kórházba vigye a mentő az igazoltan koronavírusos betegét.

Hétfő reggel hívta fel egyik idős betege, aki rosszullétre, nehéz légzésre panaszkodott. Az orvos nem mérlegelt, kórházba akarta küldeni. Felhívta az Országos Mentőszolgálatot, ahol megkérdezték tőle, hogy hova vigyék a betegét. Erre az orvos azt mondta, nem tudja, gondolja oda, ahol Budapesten van szabad covidos ágy. A diszpécser erre azt közölte vele, hogy egy új utasítás értelmében a házi orvosok feladata az ágy biztosítása.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Az orvos kapott három telefonszámot, amin elvileg meg tudta szervezni a beteg elhelyezését. Csak az egyiket vették fel neki, azt, amelyik a Központi Ágynyilvántartóé volt. Ott végre megmondták, hova vigye a mentő a betegét, ezután ezzel az információval hívta vissza a mentősöket. Elmondásuk szerint azért vezették be ezt a metódust, mert előfordult, hogy egyszerre több beteget vittek az adott kórházba, mint ahány ágy volt, és ebből kavarodás lett. A telefonálgatással félóra ment el, ami az orvos szerint soknak számít egy négy órás rendelésnél, amikor 15 percenként jönnek a betegek.

Az Operatív Törzsnél hiába kérdezett rá az esetre az RTL Klub híradója, nem kaptak rá választ. Az Országos Mentőszolgálat viszont megerősítette, hogy amennyiben a betegszállítás a háziorvos megrendelésére történik, úgy a célintézmény megjelölése az orvos feladata, ehhez 0-24 órában nyújtanak segítséget. Azt is írták, hogy a betegellátás és az intézményi elhelyezés országszerte folyamatosan és akadálytalanul működik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!