Határozatképtelenség miatt elmaradt a fővárosi közgyűlés

2020. október 28. – 09:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés szerdára tervezett ülése, jelentette be Karácsony Gergely közel fél órával a kezdési időpont után Facebook-oldalán.

„Különleges helyzet különleges döntést igényelt. Több polgármester igazolt koronavírus fertőzött, más képviselők karanténban vannak, van, aki a teszteredményére vár. Az első és a legfontosabb, hogy mindenkinek jobbulást kívánjunk”

– írta a főpolgármester, és hozzátette, a közgyűlést a lehető legkorábbi időpontban pótolják. „Emellett olyan jogszabálymódosítást kezdeményeztem a kormánynál, ami lehetővé teszi a fővárosi közgyűlés megtartását online formában.”

Harminc napirendi pontot tárgyalt volna szerdán a testület. Visszavonták volna a maszkviselési rendeletet, módosították volna a fővárosi költségvetést a kieső bevételek miatt, és döntéseket hoztak volna a Blaha Lujza tér és a Csömöri úti felüljáró felújításával kapcsolatban, valamint csökkentették volna az átmeneti szállók térítésdíját is.

Van, aki csak az utolsó pillanatban értesült a változásról. Kovács Péter XVI. kerületi polgármester negyedórával a kezdés előtt már a Városháza díszterméből posztolt képet. „Én már itt vagyok, hamarosan kezdünk” – írta a kép alá, és megjegyezte, „ma újra ringbe szállok a Magtár utca és a Rózsa utca felújításáért”. Később kommentben frissítette a hírt. „A képviselők többsége nem jött el a mai közgyűlésre!” – tájékoztatta követőit a képviselő.

A Népszava azt írja, az ülés kezdetére csak Karácsony Gergely, Számadó Tamás főjegyző és a Fidesz-frakció hat képviselője jelent meg. A főpolgármester berekesztette az ülést, és bejelentette, hogy a határozatképesség függvényében rendkívüli ülés összehívását kezdeményezi az elkövetkező időszakban.

„Sajnálattal vettük tudomásul, hogy ma elmaradt a Fővárosi Közgyűlés. A főpolgármester ugyanis úgy érezte, hogy a vírushelyzet miatt házi karanténban lévő, baloldali polgármesterek nélkül nem tudja a többségét biztosítani. A Fidesz-KDNP fővárosi képviselőcsoportja szerint ma számos, Budapest számára fontos kérdésről kellett volna tárgyalni. Olyanokról, amelyekben a napi politikai csatározásokat félretéve együttműködésre és közös szakmai döntésekre van szükség. Mi erre készen álltunk! Sajnáljuk, hogy Karácsony Gergely kicsit sem bízik a szakmai munkában és a demokráciában” – reagált később a Fidesz fővárosi frakciója a halasztásra.

Kedden Facebook-oldalán jelentette be Pikó András nyolcadik kerületi polgármester, hogy elkapta a vírust. Azt írta, október 23-án jelentkeztek nála a tünetek: száraz köhögés, enyhe láz, fokozódó izomfájdalom.

Múlt héten Borbély Lénárd csepeli, míg szeptemberben D. Kovács Róbert kőbányai és Bese Ferenc soroksári polgármester is jelezte, hogy koronavírusos lett.

Borbély hétfőn azt írta a Facebookon, megbetegedése óta az állapota napról napra rosszabb lett. „Szombat este már alig tudtam levegőt venni, és így már a beszéd sem nagyon ment. Ki kellett hívni a mentőt és kórházba kerültem. Itt kiderült, hogy kétoldali tüdőgyulladást kaptam, az immunrendszerem összeomlott, és a véroxigén szintem folyamatosan csökken. Ezért jelenleg oxigénnel segítenek, de ezek a napok meghatározóak, hogy javulok-e, és hogyan tovább. Szombat este óta szteroidos gyógyszert, antibiotikumot és egy további gyógyszeres kezelést kapok.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!