Jövő év végére be kell fejezni a Blaha Lujza tér felújítását

2020. október 22. – 18:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mobil influenza-oltópontokat szeretett volna létrehozni a főváros, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ ezt nem tartotta indokoltnak, és nem adott oltóanyagot. Erről Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes beszélt egy csütörtöki háttérbeszélgetésen a Városházán.

Mint elmondta, továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a koronavírus elleni védekezésre a fővárosi fenntartású szociális intézményekben, már 5765 szűrést végeztek saját költségen. Az intézményben dolgozókat kéthetente tesztelik, eddig 20 munkatársnak lett pozitív a koronavírus-tesztje.

Jövő szerdán ülésezik a fővárosi közgyűlés, ahol döntenek a Katona József Színház Nonprofit Kft. és a Radnóti Miklós Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójáról, udvarzöldítési programot hirdetnek társasházaknak, és 80 millió forintos támogatást szavazhatnak meg, amelyet a főváros a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak adna prevenciós célokra. Ha elfogadja a közgyűlés, a téli krízisidőszara ingyenesen megkapja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a főváros Rimaszombat úti épületét hajléktalanszállónak, és csökkentik az átmeneti szállók térítésdíját is, ha az éjjeli szállókon túlzsúfoltság alakulna ki. Emellett többletforrást biztosítanának a katasztrófális állapotban lévő Csömöri úti felüljáróra.

A Fővárosi Közgyűlés 2020. szeptember 30-i ülésén Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely főpolgármester és Számadó Tamás főjegyző.Fotó: Bődey János / Telex
A Fővárosi Közgyűlés 2020. szeptember 30-i ülésén Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely főpolgármester és Számadó Tamás főjegyző.Fotó: Bődey János / Telex

Hatalmas lyukak a költségvetésben

A legfontosabb napirendi pont azonban az idei költségvetés átrendezése lesz, ugyanis a járvány miatti extra kiadások és a kormányzati elvonások miatt komoly lyukak keletkeztek a februárban megszavazott büdzsében.

A 12 milliárd forinttal megemelt szolidaritási hozzájárulás fedezetét már a nyáron előteremtették, de most további 56,6 milliárd forintnyi hiányra kell megoldást találni. 35 milliárd forinttal kevesebb iparüzési adó jött be, mint amennyivel az év elején számoltak, de a tömegközlekedés jegybevétel-kiesése is átlépte a 20 milliárdot.

A közgyűlésnek benyújtott költségvetési módosítás szerint

  • 17 milliárdot forint többlettámogatást nyújthat a főváros a BKK-nak,
  • 500 millió forintot a Fővárosi Növény- és Állatkertnek, és
  • 150 millió forintot a Budapest Filmnek a kieső bevételek fedezésére.

Kezdődhet a Blaha Lujza tér felújítása

A nyáron 65 milliárd forintot zároltak Karácsonyék a költségvetésből. Erre az összegre nem lehetett október közepéig kötelezettséget vállalni.

Most ebből 30 milliárd forintnyi feladatot véglegesen törölnek a költségvetésből. Ez nem nem azt jelenti, tette hozzá Kiss Ambrus, hogy már elindult beruházásokat állítanak le. 10 milliárd forintot az általános tartalékból vonnak el, míg 8,9 milliárdot abból a keretből, amit egy esetleges állammal megvalósuló együttműködésre tettek félre. Továbbá elvontak 2,3 milliárd forintott a fővárosi közszolgáltatók megtakarításaiból, nem lesz informatikai és infrasturktuális fejlesztés a Főpolgármesteri Hivatalban, amire 239 millió forintot terveztek, és a hivatal személyi-dologi kiadásaiból is lefaragtak 1,2 milliárd forintot.

A költségvetés módosítása mellett a közgyűlés elé kerül a Blaha Lujza tér rekonstrukciója is. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) múlt csütörtöki ülésén abban állapodott meg a főváros a kormánnyal, hogy megindulhat az évek óta tervezett és elhalasztott beruházás. Az idei lejáratú állami támogatást jövő év végéig meghosszabbították, és a szerződés alapján 2021 végére be kell fejezni a tér felújítását, legalábbis azt a részét, amit állami támogatásból fedeznek. Az eredeti terveken módosítanak, „több olyan elem is kikerül, amelyek a funkcionális rekonstrukcióhoz nem szükségesek” – fogalmazott Kiss. Hozzátette, a közgyűlési döntés után a BKK kiírja a közbeszerzést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!