43 ezer fölött az aktív fertőzöttek száma, 47-en meghaltak

2020. október 26. – 08:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2316 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 61 563-ra nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1472 főre emelkedett, 16 491-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 43 600 fő. Az aktív fertőzöttek 28 százaléka, az elhunytak 36 százaléka, a gyógyultak 29 százaléka budapesti.

2602 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 233-an vannak lélegeztetőgépen

– közölte hétfőn a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

Hamarosan a szövegben is meg tudjuk mutatni a legfontosabb grafikonjainkat, addig is ezeken a linkeken láthatja folyamatosan frissülő ábráinkat a hazai koronavírus-helyzetről:

Előző nap 3149 új fertőzöttet és 35 halálos áldozatot jelentettek be, meghalt egy 32 éves nő is. A járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, ami miatt számítani kell a fertőzöttek számának további növekedésére, közölte korábban Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Az Emmi vasárnap jelentette be, hogy a számok emelkedése miatt a jövőben újabb hat vidéki kórház fogad Covid-betegeket: a váci Jávorszky Ödön Kórház, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház, a hatvani Albert Schweitzer Kórház, a Bajai Szent Rókus Kórház és az Orosházi Kórház. Ezeknek az intézményeknek az összes finanszírozott ágyszámuk 20 százalékával kell felkészülniük a Covid-betegek ellátására. Közben Csehország 150 lélegeztetőgépet kap Magyarországtól – ezt már Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára mondta, szintén vasárnap.

A kormány csütörtökön tette közzé azt a rendeletet, amely kötelezővé teszi a maszkviselést a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. A szabadtéri rendezvényeken a felszólalókat viszont nem érinti az új szabály, a sporteseményeken pedig a sportolók, az edzők, a mérkőzésvezetők, továbbá a bírók és segítőik vannak felmentve. A szervezőknek azonban kötelezően fel kell hívniuk a résztvevők figyelmét mindkét esetben a maszkhasználatra, ha valaki nem hajlandó maszkot hordani, el kell azonnal távolítani az eseményről.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Szombaton, a Fradi és az Újpest mérkőzésén hivatalosan 15 ezernél is több ember vett részt, köztük Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője, aki maszk nélküli képet posztolt magáról, ám ezt később elérhetetlenné tette. Vasárnap délelőtt aztán kiírta a Facebookjára, hogy részt vett a mérkőzésen, amin szerinte az előírásoknak megfelelően rajta volt a maszk. „Ugyanakkor néhány fotó erejéig levettem a maszkot, ez hiba volt” – írta. Majd hozzátette, hogy a maszkviselési szabályok fontosak, és nagy mértékben hozzájárulnak a járvány elleni eredményes védekezéshez.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, hogy az Európai Unió az AstraZeneca gyógyszergyárral írt alá szerződést, ha az ő koronavírus-vakcinájuk beválik, akkor tőlük a kormány 6,5 millió oltóanyagot vesz, 13 milliárd forintért. Gulyás szerint még Oroszország és Kína áll jól vakcinagyártásban, ha ők járnak sikerrel, akkor onnan fog a kormány vásárolni. Beszélt arról is, hogy nincs tervben egységes iskolabezárás a járvány miatt, és azt is mondta, hogy a kormány vizsgálja a járványhelyzetet, ha kell, szigorúbb döntést hozhatnak, de a többségi álláspont az, hogy a védekezéshez a jelenlegi szabályokat minél szigorúbban be kell tartani.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!