150 lélegeztetőgépet adtunk Csehországnak

2020. október 25. – 13:33

frissítve

150 lélegeztetőgépet adtunk Csehországnak
Fotó: Menczer Tamás – Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány 150 invazív lélegeztetőgéppel segíti Csehországot a koronavírus-járvány elleni védekezésben – mondta vasárnap Gödöllőn a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Menczer Tamás a lélegeztetőgépek átadásakor elmondta,

„Prága segítséget kért az Európai Unió és a NATO tagállamaitól az egyre gyorsabban terjedő koronavírus-járvány leküzdésére, amire a magyar kormány a lehető leggyorsabban megtette felajánlását.”

A tavasszal végrehajtott beszerzések eredményeképpen Magyarország szabályos lélegeztetőgép-nagyhatalommá vált. Annyira feltöltöttük a készleteket, hogy jelenleg több mint 16 ezer lélegeztetőgép van raktáron. A 444.hu részletes cikkben tárta fel, hogy a külföldről, nagyrészt Távol-Keletről beszerzett eszközökhöz gyakran a világpiaci árnál jóval drágábban jutott hozzá Magyarország. Tavasszal csak a Külügyminisztérium, legalább 16 ezer darab lélegeztető vett, 300 milliárd forintért.

Menczer szerint a magyar kormány lélegeztetőgép beszerzéseit „folyamatosan támadják a kamuvideós baloldal vezetésével”, de akik ezeket a beszerzéseket támadják, azoknak szerinte valójában nem fontos a magyar emberek élete és biztonsága. Az államtitkár úgy véli „ez az elmúlt 30 év legaljasabb és legembertelenebb akciója”. Arról egyébként, hogy ezeket a lélegeztetőgépeket ingyen adjuk-e Csehországnak, az MTI beszámolójában nincs információ.

Ursula von der Leyen üdvözli a tagállamok közötti szolidaritást

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is kiemelte a Twitterén a Csehországnak juttatott 150 lélegeztetőgépről szóló hírt, amit külön magyarul is üdvözölt. Megosztotta Andrej Babis posztját, amiben a cseh kormányfő köszönetet mond, és angolul, valamint magyarul is megköszönte a lépést.

„Üdvözlöm a tagállamok közötti szolidaritást, mint ahogy ezt most Magyarország mutatja Csehország felé. A jelenlegi világjárvány alatt még nagyobb szükségünk van egymásra”

– írta magyarul.

Csehországban szombaton 12 472 új fertőzöttet azonosítottak, ami hétvégi rekordnak számít, és több mint háromezerrel meghaladja a múlt szombati adatot. A járványban eddig 2077-en haltak meg. A kórházakban 5314 személyt kezelnek, közülük 772 beteg állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

Andrej Babis cseh miniszterelnök egy prágai rádiónak adott interjúban jelentette ki, hogy „a koronavírus-járvány megfékezése érdekében meg kell hosszabbítani a szükségállapotot”. A cseh kormány október 5-én hirdetett szükségállapotot, amely egyelőre november 3-ig van érvényben. A hatályos szabályok szerint a szükségállapot meghosszabbításáról azonban a kormány nem dönthet egyedül, ehhez a képviselőház támogatását kell kérnie.

>>A Telex legfrissebb híreit itt találja.<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!