Hétfőtől bezárnak az olasz mozik, uszodák, Franciaországban karantén jöhet

2020. október 25. – 08:28

frissítve

Hétfőtől bezárnak az olasz mozik, uszodák, Franciaországban karantén jöhet
Fotó: Reuters/Yara Nardi

Másolás

Vágólapra másolva

Az összes fontos vasárnapi hír a koronavírus-járványról egy helyen. Folyamatosan frissülő cikk, időnként töltse újra az oldalt.

23:30 – Országos karantén jöhet Franciaországban, újabb rekord a napi esetszámban

A francia kormány nem zárja ki az országos karantén újbóli elrendelését a koronavírus-járvány megfékezésére, miután az elmúlt 24 órában több mint 52 ezer új fertőzéses esetet regisztráltak, ami napi rekordnak számít. „Látva a járvány terjedését, semmit sem szabad kizárni a teendők közül” – mondta Cédric O digitális átállásért felelős államtitkár a France Info hírrádióban. Franciaország a hetedik ország a világon, ahol pénteken átlépte az egymilliót a regisztrált fertőzöttek száma, és azóta is napról napra emelkedik a napi esetszám. Szombaton több mint 45 ezer fertőzést regisztráltak. Az elmúlt 24 órában az elhunytak száma 116-tal 34 761-re emelkedett. Szombat óta már a franciák kétharmadát érinti az éjszakai kijárási tilalom, amely este kilenc óra és reggel hat óra között van érvényben a százból 54 megyében. A helyzet nem olyan hirtelen romlik, mint tavasszal, a járványgörbe jelenleg nem napról napra, hanem inkább hétről hétre emelkedik, amely alapján a főorvos szerint arra lehet következtetni, hogy novemberre lesz kritikus a helyzet az egészségügyi ellátásban. A szakértők egy része ezért azt kéri a kormánytól, hogy a járvány hatékonyabb megfékezésére esténként korábban kezdődjön a kijárási tilalom, hétvégénként pedig rendeljen el általános karantént. (MTI)

19:07 – Hamis pozitív volt a Bayern játékosának koronavírustesztje

Kedden a Bayern München német válogatott futballistájának, Serge Gnabrynak pozitív lett a koronavírustesztje, ami után házi karanténba vonult. A játékost az elmúlt öt napban többször is újratesztelték, és valamennyi teszt eredménye negatív lett. Ezenkívül szombaton és vasárnap antigénteszteket is végeztek rajta, amelyek szintén negatívak lettek. A müncheni egészségügyi hatóság ebből arra a következtetésre jutott, hogy a keddi PCR-teszt hamis pozitív volt, ezért feloldották Gnabry karanténját. A támadó hétfőn már el is utazhat Moszkvába, ahol a Bayern a Lokomotiv Moszkva vendége lesz a BL-ben.

17:58 – A bolgár kormányfő is koronavírusos

Pozitív lett Bojko Boriszov bolgár kormányfő koronavírus tesztje, ezt saját maga jelentette be vasárnap a Facebook-oldalán. A miniszterelnök közölte, hogy általános rosszullét gyötri, és orvosai tanácsára otthon fog maradni kezelésre. Boriszov három másik kormánytaggal együtt, pénteken vonult önkéntes karanténba – mindhárman találkoztak ugyanis egy miniszterhelyettessel, akinek pozitív lett a vírustesztje. Közben Szófiában is durvul a járványhelyzet, két hétre bezárnak vasárnaptól az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók. A fertőzöttek és orvosi ellátásra szorulók számának növekedése túlfeszíti a kórházak teherbíró képességét. A 7 millió lakosú Bulgáriában az utóbbi 24 órában 1043 új esettel 37 562-re emelkedett a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma. A megbetegedettek közül eddig 1084-en hunytak el a kórban. Az aktív esetek száma 18 246. (MTI)

17:13 – Kásler: Újabb hat vidéki Covid-kórház lesz

A jövőben újabb hat vidéki kórház fogad Covid-betegeket: a váci Jávorszky Ödön Kórház, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház, a hatvani Albert Schweitzer Kórház, a Bajai Szent Rókus Kórház és az Orosházi Kórház. Ezeknek az intézményeknek az összes finanszírozott ágyszámuk 20 százalékával kell felkészülniük a Covid-betegek ellátására.

15:27 – 278 tüntetőt vettek őrizetbe Varsóban

Négy rendőr megsérült, 278 tüntetőt vettek őrizetbe a szombati varsói tüntetésen, amelyen a koronavírus-járvány súlyosságát tagadó és a járvány megfékezése érdekében hozott intézkedéseket elutasító csoportok vettek részt, jelentette be a varsói rendőrkapitányság. Közel 350 esetben szabtak ki bírságot a járványügyi szabályok megszegése miatt, és több mint 800 ilyen esetben értesítik a szabálysértésről az egészségügyi felügyeletet is. (MTI)

15:05 – Horvátország újabb szigorításokat léptet életbe

Horvátország hétfő éjféltől két hétig újabb szigorításokat léptet életbe, korlátozza a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, tilos lesz alkoholt árulni éjfél és reggel hat óra között, továbbá kötelező lesz a maszk viselése nyílt térben is. Davor Bozinovic belügyminiszter vasárnap azt mondta, az új szabály szerint ötven fő felett tilosak lesznek a nyilvános összejövetelek, esküvőkön, temetéseken legfeljebb 30-an, más magánjellegű rendezvényeken legfeljebb 15-en vehetnek részt. (MTI)

14:56 – A spanyoloknál kijárási tilalom lesz éjszakánként

Spanyolországban, a Kanári-szigetek kivételével, kijárási tilalmat vezetnek be este 11 és reggel 6 óra között. A régiók vezetői felhatalmazást kapnak arra, hogy más időpontban határozzák meg a kijárási tilalmat, a regionális határokat lezárhatják, és legfeljebb hat, egymással nem közös háztartásban élő személynek engedélyezzék a gyülekezést. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök jövő héten pedig arra kéri a Parlamentet, hogy hat hónappal, május végig, hosszabbítsák meg a rendkívüli állapotot. (Guardian)

14.30 – Olaszországban hétfőtől bezárnak a mozik, uszodák, edzőtermek

A második hullám fellángolása miatt szigorít újra Olaszország a koronavírussal kapcsolatos rendelkezésein, jelentette be Guiseppe Conte miniszterelnök. Hétfőtől a bárok, éttermek már délután 6-kor bezárnak. A mozik és színházak is bezárnak, azonban a múzeumok nyitva tarthatnak, és a többi üzlet, bevásárlóközpont is az eredeti nyitvatartással üzemel tovább. Egyre több iskola áll át az online oktatásra, a középiskolákban a tanórák 75%-át interneten tartják. Szombaton 19600 új esetet regisztráltak az országban. (BBC, Guardian)

13:40 – Megtelhet a kiskunhalasi járványkórház

Jelenleg több mint száztíz középsúlyos vagy súlyos állapotú koronavírus-fertőzöttet kezelnek a kiskunhalasi mobil járványkórházban – közölte Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Szegedi Tudományegyetem Oktatókórházának főigazgatója. Szepesvári szerint ha ilyen mértékben növekszik a betegek száma, a három megyét ellátó, százötven fő befogadására alkalmas járványkórház rövid időn belül megtelhet. (Baon.hu)

12:35 – Csehországban meghosszabbíthatják a szükségállapotot

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében meg kell hosszabbítani a szükségállapotot – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök egy prágai rádiónak adott interjúban, és hasonló véleményt fogalmazott meg Roman Prymula egészségügyi miniszter is. A cseh kormány október 5-én hirdetett szükségállapotot, amely egyelőre november 3-ig van érvényben. A hatályos szabályok szerint a szükségállapot meghosszabbításáról azonban a kormány nem dönthet egyedül, ehhez a képviselőház támogatását kell kérnie. (MTI)

>>A Telex legfrissebb híreit itt találja.<<

10:45 – Egyre több a fertőzött a Nyugat-Balkánon

Már a 140 ezerhez közelít a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon, napról napra újabb fertőzöttségi rekordok dőlnek meg a térség országaiban, a kormányok azonban egyelőre nem akarják sem nehezíteni a határátkelést, sem teljesen lezárni a határokat, inkább csak a meglévő intézkedések betartására kérnek mindenkit. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 757-tel 38 872-re, Koszovóban 166-tal 17 748-ra, Észak-Macedóniában 404-gyel 26 426-ra, Montenegróban 193-mal 16 629-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1251-gyel 39 722-re emelkedett. (MTI)

10:35 – Oroszország a negyedik helyen

Oroszországban az elmúlt napon 16 710-zel emelkedett az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma, az eddig megfertőződöttek száma ezzel meghaladta a másfél milliót (1 513 877) a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,1 százalékos, az új esetek 26,7 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (8,6 millió), India (7,9 millió) és Brazília (5,4 millió) után. (MTI)

10:10 – Rómában zavargások voltak a kijárási tilalom miatt

Utcai csatatérré változott Róma belvárosának legnagyobb tere, a Piazza del Popolo, ahol szélsőjobboldali csoportok a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom ellen tüntettek vasárnapra virradó éjszaka. Az Új Erő nevű szélsőjobboldali mozgalom az „egészségügyi diktatúra” és a Rómában éjféltől reggel öt óráig tartó kijárási tilalom ellen tiltakozott. A tüntetők füst- és papírbombákat dobáltak, járműveket rongáltak meg, az utcai összetűzések több mint egy órán keresztül tartottak, és a város több kerületére átterjedtek, ahol fiatalok kövekkel támadtak az utcákat a korlátozások miatt lezáró rendőrökre, vagy rollereket hajítottak rájuk. Tíz tüntetőt vettek őrizetbe, több rendőr megsérült. (MTI)

08:33 – Kiss Ramóna férje is koronavírusos

Rodrigo Corrales után Lékai Máté, Blaz Blagotinsek és Kentin Mahé is megfertőződött a koronavírussal a Telekom Veszprém kézilabdacsapatának játékosai közül. A klub honlapjának beszámolója szerint a hétfői vizsgálatok után csütörtökön és szombaton is PCR-teszten kellett megjelenniük a karanténban levő játékosoknak és stábtagoknak. A magyar, a szlovén és a francia válogatott kézilabdázó csütörtöki eredménye pozitív lett, ám mindhárman jól vannak, enyhe tüneteik egy-két nap után elmúltak, és jövő péntekig az otthonukban lesznek karanténban. Lékai egyébként Kiss Ramóna, a TV2 Dancig with the Stars műsorvezetőjének férje. A műsorban pont szombaton jelentették be, hogy két versenyző is koronavírusos lett. (MTI)

08:09 – Több mint negyven millió fertőzött világszerte

Világszerte már 42 613 522 ember fertőződött meg koronavírussal a hivatalos nyilvántartások szerint, a járvány halálos áldozatainak száma 1 149 781, a gyógyultaké pedig 28 762 725 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. A fertőzés 189 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. (MTI)

07:59 – Karanténba vonult az amerikai alelnök kabinetfőnöke

Koronavírusos az amerikai alelnök kabinetfőnöke, Marc Short, jelentette be közleményben az alelnöki hivatal közleményében. Short karanténba vonult és segített a kontaktok mielőbbi felkutatásában is. Mike Pence és felesége koronavírustesztje egyébként negatív lett. Bár az amerikai alelnök az egészségügyi hatóságok előírásai értelmében „közeli kontaktszemélynek” számít, Pence szóvivője viszont arról számolt be, hogy a Fehér Ház orvosi csoportjával történt konzultáció alapján az alelnök nem változtat előjegyzett programjain. (CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!