Péntektől kötelező lesz a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken

2020. október 22. – 22:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent szigorítások értelmében péntektől kötelező lesz a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken Magyarországon. A Közlöny szerint:

a sportolók, az edzők, a mérkőzésvezető, a versenybíró és ezek segítői kivételével a sportrendevény részvevője a sportrendezvény helyszínén; a gyülekezési jogról szóló törvény szerinti szabadtéren megtartott gyűlésen részt vevők, ide nem értve a gyűlés felszólalóját a felszólalás időtartamára

A szabadtéri rendezvényeken a felszólalókat viszont nem érinti az új szabály, a sporteseményeken pedig a sportolók, az edzők, a mérkőzésvezetők, továbbá a bírók és segítőik vannak felmentve. A szervezőknek azonban kötelezően fel kell hívniuk a résztvevők figyelmét mindkét esetben a maszkhasználatra, ha valaki nem hajlandó maszkot hordani, el kell azonnal távolítani az eseményről.

A hétvégén több tömegrendezvény is lesz: október 23-án tüntetéseket rendeznek, a hétvégén pedig telt ház előtt rendezhetik a Ferencváros-Újpest NB I.-es rangadót.

Magyarországon a jelenleg érvényben lévő intézkedések értelmében:

  • A tömegközlekedési eszközökön és a boltokon kívül mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben és ügyfélfogadási irodákban is kötelező a maszkhasználat
  • Szeptember 1-től külföldiek nem léphetnek az országba, a magyarokra pedig a hazatérés után karantén vár, amelyet csak két negatív teszttel hagyhatnak el
  • A szórakozóhelyeknek és vendéglátóhelyeknek este 11 órakor be kell zárniuk
  • Látogatási tilalmat vezettek be a kórházakban és az idősotthonokban, a szülők pedig nem mehetnek be az iskolákba.
  • Hatósági árat vezettek be a tesztekre, a korábbi 30 ezer forint körüli ár helyett maximum 19 500 forintot lehet elkérni egy PCR-tesztért. (Ha orvos, kórház vagy hatóság rendeli el, továbbra is ingyenes.)
  • Kötelező lázmérést kell végezni az iskolákba belépő diákokon és tanárokon október 1-től.
  • Mindenki, aki kéri, ingyen kap influenza elleni oltást, hogy a két járvány találkozása ne eszkalálja a helyzetet.
  • A külföldről hazatérőkre váró karantén 14 napról 10-re csökkentik

Csütörtökre Magyarországon a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma 1305 főre emelkedett, 15 254-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma pedig 35 653 fő.

Arról, hogy itthon mit hozott magával a koronavírus-járvány második hulláma, és mire számíthatunk, itt írtunk részletesen.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!